Hallitus pelkää hiilellä tuotetun tuontisähkön voittoa – Sveitsissä huomenna tiukka äänestys ydinvoimasta luopumisesta

Sveitsi päätti pian Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen luopua ydinvoimasta. Voimaloiden sulkemiselle ei ole kuitenkaan asetettu minkäänlaista takarajaa.

Sunnuntaina kansanäänestyksessä mitataan kannatusta ehdotukselle, jonka mukaan reaktoreiden enimmäiskäyttöikä rajattaisiin 45 vuoteen.

Jos maan vihreiden ajama hanke toteutuu, ensimmäiset kaksi voimalaa sulkeutuisivat jo ensi vuonna. Näiden joukossa on lähellä Saksan rajaa sijaitseva Beznaun voimala, joka on jauhanut sähköä jo 47 vuotta ja on nykyisellään maailman vanhin toimiva ydinvoimalaitos.

Juuri nyt voimalan kahta reaktoria tosin korjataan.

Reaktoreista viimeinenkin sammuisi ehdotuksen mukaan vuonna 2029. Vihreiden mukaan ilman sulkemisen takarajaa voimalat pyörisivät niin kauan kunnes ne hajoavat tai tapahtuu onnettomuus.

Mielipidekyselyissä sulkemisen nopeuttamisen kannattajat olivat vielä jonkin aika sitten selvältä tuntuvassa parinkymmenen prosenttiyksikön johdossa. Kansanäänestyksen lähentyessä mielet ovat kuitenkin muuttuneet, ja nyt kannatuslukemat ovat käytännössä tasoissa.

"Hiili ja tuontisähkö voittaisivat"

Sveitsi tuottaa tällä hetkellä noin kolmanneksen sähköntarpeestaan ydinvoimalla.

Hallitus on varoittanut, ettei nopeutetun sulkemisaikataulun synnyttämää aukkoa ehditä paikata uusiutuvilla energialähteillä. Hallituksen mukaan huoltovarmuus vaarantuisi, kun sähköä jouduttaisiin tuomaan yhä enemmän ulkomailta.

– Tässä ei olisi ympäristön kannalta järkeä, koska ulkomainen sähkö tuotetaan usein hiilivoimalla, hallitus linjaa.

Ylivoimaisesti suurimman osan sähköstään Sveitsi saa vesivoimasta. Aurinkoenergian ja tuulivoiman osuus on vain muutamia prosentteja. Vasemmistopuolueiden tukemien vihreiden mukaan ydinvoimasta luopumisen kiirehtiminen vauhdittaisi samalla investointeja uusiutuviin energiamuotoihin.  


Lue myös:

    Uusimmat