Mainos

Hallitus paloittelisi PT-konsernin

Hallitus pyytää eduskunnalta valtuuksia jakaa Suomen PT -konserni kahteen erilliseen suoraan valtion omistuksessa olevaan osakeyhtiöön.

Toisen päätoimialana olisi hoitaa postitoimintaa. Toisen toimialoina olisivat teleliikenne sekä siihen liittyvä tietoliikenne ja tietotekniikka.
Esitys sisältyy eduskunnalle perjantaina annettuun kuluvan vuoden toiseen lisäbudjettiin. Tarkoituksenahan on laajentaa Telecom Finland Oy:n eli Telen omistuspohjaa mm. sen kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Ensin pitää kuitenkin Suomen PT -konserni jakaa kahtia. Posti aiotaan ainakin vielä toistaiseksi pitää kokonaan valtion omistuksessa.

Uuteen telekonserniin siirretään Telen 27 prosentin osakkuus TT Tieto Oy:ssä. Samalla aloitetaan selvitys konsernin omistuspohjan laajentamisesta ja listautumisesta pörssiin. Nämä suunnitelmat julkistettiin jo viime kuun lopussa.
Lisätalousarvioesitys on siinä mielessä mukavaa luettavaa, että se on vahvasti tulopainotteinen. Sen tuloja lisäävä vaikutus on 1783 miljoonaa markkaa ja menoja lisäävä vaikutus 43,5 miljoonaa markkaa.

Tulot ovat seurausta Postipankin ja osuuspankkien päätöksistä maksaa takaisin valtiolta saatuja pääomasijoituksia. Näiden takaisinmaksujen ansiosta valtion nettolainanottoa voidaan vähentää tänä vuonna 1740 miljoonalla markalla.
Postipankin ja Suomen vientiluoton omistusjärjestelyt ovat myös mukana lisäbudjetissa. Valtio tarvitsee 30 miljoonan markan määrärahaa perustettavan luottolaitoksen osakepääoman maksamiseen. Postipankki, Suomen vientiluotto sekä erillinen investointipankki on tarkoitus siirtää perustettavan uuden holdingyhtiön omistukseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.