Ministeri Ohisalo jalkapantakiistasta: tänään ei asiaa linjata – "Hallitus tulee yhdessä etsimään parhaat keinot siihen, että ylipäätään tiedetään, keitä maassa on"

4:23
Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi rajojen avautumisesta ja vastasi jalkapantakysymyksiin – katso video!

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) eilinen ulostulo kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden valvontaan liittyen herätti voimakasta keskustelua. Ministeriltä kysyttiin aiheesta ennen hallituksen tämänpäiväisiä neuvotteluja.

Kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden valvontaan on kaavailtu jalkapantoja.

Esimerkiksi useat keskustan kansanedustajat tulkitsivat Ohisalon ulostulon irtiotoksi hallitusohjelmasta, jossa on kirjaus kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden teknisestä valvonnasta.

Hallitus ei linjaa tänään jalkapanta-asiaa

Ministeri Ohisalo sanoi ennen hallituksen neuvotteluja, ettei hallitus linjaa aiheesta tänään.

– Tämä asiahan on hallitusohjelmakirjaus, ja siitä on jo selvitys valmistunut. Selvitys valmistui juuri ennen korona-aikaa, ja erityisavustajat silloin ehtivät jo käydä yhteisen keskustelun. Ministeriryhmä tulee tästä käymään yhteisen keskustelun, ja hallitus linjaa sen pohjalta myöhemmin, ei nyt, Ohisalo sanoi.

Ministeri Ohisalolta tiedusteltiin, onko jalkapannoille valvontaratkaisuna muita vaihtoehtoja.

– Hallitusohjelmassahan ei puhuta jalkapannoista. Hallitus tulee yhdessä etsimään ne keinot, mitkä ovat parhaat siihen, että ylipäätään tiedetään, keitä maassa on, Ohisalo vastasi.

– Tämä liittyy totta kai paperittomuuden torjumiseen ja palautussopimuksiin, joista on myös kirjaus hallitusohjelmassa. Laittoman maahantulon torjuntaohjelma on päivityksessä. Meillä on monta kirjausta, jotka kaikki yhdessä käydään läpi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja