Hallitus nostamassa yleistä 24 prosentin arvonlisäverokantaa – ruoan alv:iin ei kosketa

Hallitus suunnittelee arvonlisäveron korottamista 2:44
Katso video: Näin alv nousisi

Hallitus aikoo nostaa yleistä arvonlisäverokantaa ensi viikon kehysriihessä. Ruoan arvonlisäveroon ei kosketa, vahvistavat hallituslähteet MTV Uutisille. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi asiaa aiemmin Ilta-Sanomien haastattelussa

MTV Uutisten hallituslähteiden mukaan suurin fokus veronkiristyksistä keskittyy yleisen 24 prosentin arvonlisäverokannan nostoon. Arvonlisävero kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palvelujen kulutukseen.

Vielä ei ole kerrottu, kuinka paljon arvonlisävero nousee. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan arvonlisäveron kiristäminen yhdellä prosenttiyksiköllä 24 prosentista 25 prosenttiin tuottaisi yli 600 miljoonan euron verotuotot vuodessa. 

Ruoka sekä ravintola- ja ateriapalvelut ovat Suomessa alennetussa 14 prosentin arvonlisäverokannassa. Lähteet vahvistavat MTV Uutisille, että arvonlisävero ei tule näiden osalta nousemaan. 

Hallitusohjelmassa on jo aiemmin linjattu, että alennetusta 10 prosentin arvonlisäverokannasta nostetaan 14 prosentin verokantaan kaikki muut tavarat ja palvelut paitsi sanoma- ja aikakauslehdet.  

Haittaverot esillä

Kehysriihineuvotteluissa pohditaan myös muita veronkiristyksiä, kuten haittaveroa. Hallituslähteiden mukaan esillä on ollut erityisesti alkoholi- ja tupakkaveron korottaminen.

– Kaikilla hallituspuolueilla on kannatusta myös terveysverolle, jos sen toteuttamiseen löytyisi jokin järkevä malli, hallituslähteistä kerrotaan MTV Uutisille. 

 

Lue myös:

    Uusimmat