Mainos

Hallitus: Lähikaupat hyötyneet sunnuntaiaukiolosta

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan 200-400 neliömetrin päivittäistavarakauppojen määrä on vuodessa lisääntynyt 175:llä.

Hallituksen mielestä kauppojen aukioloaikojen laajentaminen on parantanut lähikaupan kannattavuutta ja kilpailuasemaa. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen esitteli tänään eduskunnalle selonteon aukiololain muutoksen vaikutuksista.

Pekkarisen mukaan päivittäistavarakaupalla on myönteiset kokemukset tähänastisesta sunnuntaiaukioloaikojen vapauttamisesta. Se on koskenut erityisesti pieniä myymälöitä.

Vuonna 2001 enintään 400 neliömetrin päivittäistavarakaupoille annettiin lupa olla auki myös sunnuntaisin. Muidenkin kauppojen sunnuntaiaukiolo tuli mahdolliseksi toukokuussa ja marraskuussa, kun aiemmin siihen oli lupa ainoastaan kesäkuukausina ja joulukuussa. Autokaupoille sallittiin vapaa aukioloaika.

Henkilöstömäärä lisääntynyt

Pekkarinen painotti, että 200-400 neliömetrin päivittäistavarakauppojen määrä on viidessä vuodessa lisääntynyt 175:llä lähinnä taajamissa.

Vähittäiskaupan henkilöstön määrä on lisääntynyt vuosina 2001-2004 noin 9000 henkilötyövuodella. Selonteon mukaan sunnuntaiaukioloaikojen laajentamisen vaikutusta tähän kehitykseen on vaikea arvioida.

Työvoiman löytäminen sunnuntaityöhön ei kaupan mukaan ole ollut ongelmallista. Työntekijät ovat kuitenkin kokeneet ongelmia, kun lapsiperheillä on ollut vaikeuksia järjestää yhteistä aikaa ja yksin elävien sosiaalinen elämä on vaikeutunut.

Vuonna 1999 tehdyn tutkimuksen mukaan kaupan myyjistä 56 prosenttia vastusti täysin työskentelyä sunnuntaisin ja 15 prosenttia vastusti sitä osittain. Työntekijöistä 43 prosenttia oli kuitenkin valmis työskentelemään sunnuntaisin työehtosopimuksen mukaisella korvauksella.

Ei kantaa laajentamiseen

Hallitus ei ota selonteossa kantaa siihen, tulisiko aukioloaikoja edelleen vapauttaa. Selonteon valmistelun yhteydessä on ollut esillä mahdollisuus ottaa rajoitetun sunnuntaiaukioloajan piiriin myös rautakauppa, huonekalukauppa, antiikkiliikkeet sekä osto- ja myyntiliikkeet.

Pekkarinen piti hieman erikoisena sitä, että sunnuntaina voi käydä autokaupassa, mutta rautakauppaan ei ole asiaa.

Itsehoitolääkkeiden myynti on muun muassa Norjassa ja Tanskassa sallittu apteekkien lisäksi osittain myös vähittäiskaupan liikkeissä. Suomessa on vapautettu vain nikotiinivalmisteiden myynti kauppoihin, jotka myyvät tupakkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.