Hallitus jatkaa koronaneuvotteluja maanantaina – tehostetaanko karanteenia? "Sanktiotoimet käydään vielä kerran läpi"
Hallitus on päättänyt odotetusti kiristää maahantulon rajoituksia sekä testaamis- ja karanteenisuosituksia. Muutoksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin uusien koronavirusmuunnosten leviämistä.
Hallitus neuvotteli perjantaina monta tuntia Helsingin Säätytalossa, ja teki päätökset ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa neuvottelun jälkeen. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoivat päätöksistä tiedotustilaisuudessa illalla.
Sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta. Ohisalon mukaan tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.
Omat häät sallittu maahantulon peruste
Sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne.
– Tämä tarkoittaa esimerkiksi tavaralogistiikan henkilöstöä, terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, diplomaatteja ja median edustajia, Ohisalo sanoi.
Lisäksi muiden erityisryhmien maahanpääsyn tarpeellisuus ja edellytykset käsiteltäisiin Rajavartiolaitoksen johdolla. Myös pakottavat perheasiat kuten omat häät tai oman lapsen syntymä on yhä sallittu maahantulon peruste.
Päätöksellä ei puututa jokaisen perusoikeuteen poistua maasta eikä suomalaisten oikeuteen aina palata takaisin Suomeen.
– Vetoan kuitenkin suomalaisiin, että välttäisimme kaikkea ulkomaille suuntautuvaa liikennettä, jos se ei ole aivan välttämätöntä. Vain näin voimme ylläpitää mahdollisimman normaalia arkea Suomessa, kunnes rokotekattavuus on saatu täällä paremmalle tasolle, Ohisalo sanoi.
Maahantulo sallitaan asiaan liittyvällä työnantajan täyttämällä lomakkeella.
Sisärajavalvontaa jatketaan 25. helmikuuta saakka.
Rajakuntien asukkaiden erivapaudet lakkaavat
Hallitus päätti myös, että rajayhteisöihin kuuluvien asukkaiden erivapaudet lakkautetaan, ja rajakuntien asukkaiden vapaa oikeus asioida naapurivaltion puolella lakkaa. Rajanylityksiin palaa lisäksi karanteenisuositus.
Sukulaisen määritelmää tiukennetaan sisä- ja ulkorajapäätöksissä. Jatkossa rajaus kattaa puolison, seurustelusuhteen, lapsen, vanhemmat, appivanhemmat ja isovanhemmat. Lisäksi Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Myös Lapissa länsi- ja pohjoisrajan rajanylityspaikkojen aukioloaikoihin voi tulla henkilöliikennettä koskevia muutoksia.
Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitokselta arvioi, että uusien rajoitusten vähentävä vaikutus lentoliikenteessä sekä Suomen ja Viron välisessä lauttaliikenteessä voi olla jopa 75 prosenttia ja Ruotsin rajalla noin 50 prosenttia nykyiseen verrattuna.
Neuvottelut jatkuvat maanantaina
Kiurun mukaan päätösten seurauksena rajoille tarvitaan satoja uusia testaajia ja satoja muita auttamaan käytännön järjestelyissä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että koronatestejä ei pyrittäisi tekemään väkisin. Sen sijaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön karanteeniin, jos tällä epäillään koronatartuntaa tai jos hän tulee maasta, jossa esiintyy muuntunutta viruskantaa.
Rajoilla tehtävien toimien lisäksi on Kiurun mukaan tarvetta maan sisällä tehtäville toimille. Näistä toimista neuvottelut jatkuvat maanantaina.
– Joudumme arvioimaan alkuviikosta, joudummeko tehostamaan karanteeniin liittyviä toimia niin, että sanktiotoimet käydään vielä kerran läpi, Kiuru sanoi.
Uusimmat
-
07:02
Helmarit-tähden Linda Sällströmin, 32, mieleen juolahti jo lopettaminen – taustalla karut vastoinkäymiset: "Vedettiin matto alta"
-
07:01
Katso! Pablo tienasi 6,6 miljoonaa dollaria 10 sekunnin videoklipistä, jossa esiintyy nurmikolla alastomana makaava Donald Trump
-
06:28
"Kansalaisten voitava luottaa viranomaisen toimintaan" – Traficom pyytää anteeksi romutuspalkkiosekoiluaan, tietää joutuvansa maksumieheksi
-
06:27
"Hippokrateen soturi" kertoo, miksi juuri viisikymppisten naisten tulisi alkaa käydä salilla: Vaihdevuodet alkavat – estrogeenipitoisuudet romahtavat
-
06:22
Karjahdus Riitta-Liisa Roposesta varasti huomion – katso kurkistus MM-mitalijuhlien kulisseihin!
-
06:18
Kiina sijoittaa talouden hedelmiä asevoimien budjettiin – jää silti kauas Yhdysvalloista
-
06:06
Huijauspuhelut piinaavat taas suomalaisia – soitoista nähtävissä uusi trendi: "Kohteliaisuussyistä vaikea lopettaa"
-
06:01
Paavi Franciscus lähtee historialliselle vierailulle Irakiin
-
05:58
Suomen MM-yllätyspronssi ratkesi kaaosmaisissa tunnelmissa – "Oli pakko saada jostain tietoa!"
-
05:55
Perjantain suomalaiset Oberstdorfin MM-kisoissa: Tänäänkin mitalin tuoksua?
-
05:54
Tyynellämerellä on havaittu tsunamiaaltoja – aaltoja edelsi erittäin voimakas maanjäristys: "Ihmisten täytyy poistua ranta-alueilta"
-
05:44
Italia esti Astra Zenecan rokotetoimituksen Australiaan – syynä EU:n rokotepula
-
05:42
Väkisin lukkojen taakse tai pakkotestiin? Tällaisin keinoin viranomainen voi tukahduttaa koronaa kansalaisen tahdosta riippumatta
-
05:36
Israel, Tanska ja Itävalta sopivat koronarokoteyhteistyöstä – taustalla EU-kritiikki ja huoli nykyrokotteista
-
05:17
Ravintoloissa tanssi ja karaoke on nyt kielletty – "Ravitsemisliikkeen on huolehdittava, että asiakkaat eivät liiku sieltä istumapaikaltaan"
-
05:07
Hallitus turvautumassa taas valmiuslakiin – tiedotustilaisuus istunnon jälkeen
-
02:01
Amnesty: Maailmassa yli 17 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronan aiheuttamaan tautiin
-
02:01
Amnesty: Maailmassa yli 17 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronan aiheuttamaan tautiin
-
01:00
Liki 80 prosenttia lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä on kokenut väkivaltaa – enemmistö harkinnut työpaikan vaihtoa
-
01:00
Liki 80 prosenttia lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä kokenut väkivaltaa töissä: "Tulos ei ole vain hälyttävä vaan järkyttävä"
-
Lataa lisää