Näin Suomen rajaliikennettä rajoitetaan – tiukennukset voimassa kuukauden

Suomen maahantulorajoituksia tiukennetaan entisestään – ministeri Ohisalo vetoaa suomalaisiin:"On syytä välttää ulkomaille suuntautuvaa liikennettä" 2:03
Näin matkustusrajoitukset muuttuvat – ministeri Ohisalo kertoo, kuinka rajanylitykset toimii jatkossa.

Hallitus rajoittaa Suomen rajaliikennettä koronavirusmuunnoksen aiheuttaman uhan vuoksi. Hallitus kertoo asiasta tiedotustilaisuudessa.

Uudet rajoitukset astuvat voimaan 27.1. ja ne ovat voimassa 25.2. asti. 

Rajoitusten myötä sisärajoilla sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne. Muutos ei vaikuta heihin, jotka käyvät töissä ulkomailla Suomesta.

Ulkomaan kansalaisten maahantulo on sallittua myös välttämättömästä ja perustellusta syystä.

Rajoitusten piirissä olevista Schengen-maista ja tietyistä muista maista ulkomaan kansalainen voi tulla Suomeen perhesyistä, kuten tapaamaan puolisoaan, lapsiaan ja vanhempiaan. Tähän kuuluvat myös appivanhemmat ja isovanhemmat.

Muista maista maahantulo on sitäkin tiukempaa: Maahantulo sallitaan vain pakottavissa perheasioissa, kuten oman lapsen syntymä tai lähiomaisen vakava sairastapaus.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan rajoitusten tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Yksi selkeä muutos aiempiin rajoituksiin on, että rajaliikenne Länsi-Pohjan alueella Suomen ja Ruotsin välillä tiukentuu. Ministerit vetosivat tiedotustilaisuudessa siihen, että alueen asukkaat pyrkisivät myös itse vähentämään rajan ylitystä.

Rajayhteisöjen asukkailla vastedes ole enää oikeutta ylittää rajaa muualta kuin rajanylityspaikalta. Myös Suomen kansalaisten on käytettävä rajanylityspaikkoja.

Tiedotustilaisuuteen osallistui myös Rajavartiolaitoksen edustaja, rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa. Hänen mukaan uudet rajoitukset vähentävät lento- ja lauttaliikennettä jopa 75 prosenttia. Ruotsin rajalla liikenne vähentynee noin 50 prosenttia nykyisestä.  

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat