Hallitus esittää tukea UPM:n irtisanotuille

Hallitus aikoo keskustella UPM:n kanssa siitä, voitaisiinko työpaikkojen vähentämistä pienentää. Irtisanomisista kärsiville kunnille suunnitellaan avustusrahaa, jota tämän vuoden budjetissa on reilut 10 miljoonaa euroa.

Hallitus perustaa vielä tällä viikolla koordinaatioryhmän selvittämään, millä valtiovallan toimilla UPM-Kymmenen ja eräiden muiden yritysten viime aikoina julkistamien mittavien irtisanomisaikeiden seurauksia voidaan lievittää.

Ryhmään tulee edustus kauppa- ja teollisuusministeriöstä, työministeriöstä ja valtionvarainministeriöstä sekä alueellisista TE-keskuksista. Asiasta päätettiin hallituksen politiikkariihessä illalla.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan tarkoituksena on keskustella asiasta myös UPM:n johdon kanssa ja selvittää, ovatko kaikki yhtiön ilmoittamat toimet todella tarpeellisia.

Sitä, kuinka suurella summalla valtio voisi rakennemuutoksen kouriin joutuneita alueita avustaa, ei vielä ole ehditty pohtia. Lähinnä on ilmeisesti tarkoitus käyttää työvoimaministeriön valmista keinopalettia, kuten muutosturvaan budjetissa varattuja rahoja.

- Lähiviikkoina tehdään kuitenkin myös päätökset valtiontukialueista, ja viimeaikaiset tapahtumat tulevat varmasti heijastumaan näihin ratkaisuihin, Vanhanen sanoo.

Työministeri Tarja Filatovin mukaan ensisijainen tavoite tässä vaiheessa on pyrkiä vielä vaikuttamaan siihen, että irtisanomisten määrä vähenisi ilmoitetusta.Kriisikunnille tarkoitettua avustusrahaa tämän vuoden budjetissa on yli 10 miljoonaa euroa.

Vanhanen uskoo yhä työllisyystavoitteeseen

Riihen esityslistalla oli alun perin hallituksen työllisyystavoite. Vanhanen uskoo, että sen saavuttaminen on edelleen mahdollista.

Yleiset työllisyystiedot viestivät yhä myönteisestä kehityksestä. Varsinkin kotimarkkina-aloille syntyy uusia työpaikkoja, minkä hallitus lukee pitkälti omaksi ansioikseen.

- Se ei tietenkään paljon lohduta Voikkaan kaltaisessa paikassa, Vanhanen myöntää. Hän pitää kuitenkin myönteisenä sitä, että UPM ilmoitti myös isoista, yli 400 miljoonan euron investoinneista Suomeen.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma peräänkuulutti edelleen yritysten yhteiskuntavastuuta. Toisaalta hän sanoo, että tässä tilanteessa saattaa olla perusteltua tarkastella myös laajemmin metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä Suomessa.

- Viime kesän työkiistan aikana nähtiin, mikä on sen merkitys Suomelle: Tehtaat olivat seitsemän viikkoa kiinni, ja bruttokansantuotteesta katosi yksi prosenttiyksikkö, hän huomauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat