Suomen urheilukesä on pelastumassa! MTV:n tiedot: Katsomorajoituksiin tulee merkittävä helpotus – tällainen on uusi linjaus

MTV:n saamien tietojen mukaan hallitus on tällä viikolla tekemässä merkittävän poliittisen linjauksen ulkona järjestettävistä urheilutapahtumista. Jatkossa katsomot voidaan jakaa useampaan alle 500 hengen lohkoon, mikä mahdollistaa suuremmat yleisömäärät.

Tällä hetkellä aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan urheilutapahtumissa, kuten muissakin julkisissa kokoontumisissa, osallistujamäärä on rajattu 500 henkeen koronavirustartuntojen rajoittamiseksi.

Ohjeistus on harmittanut etenkin kulttuuri- ja urheilupiireissä, sillä monet ulkoilmatapahtumien katsomopuitteet, kuten tuhansia ihmisiä vetävät yleisurheilu- ja jalkapallostadionit, mahdollistaisivat suurempienkin ihmismäärien saapumisen paikan päälle turvallisesti.

MTV:n tietojen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö on tätä peilaten valmistelemassa katsomorajoituksista nyt uutta poliittista linjausta, jonka vastuussa oleva tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) aikoo esitellä hallituksen sisäisissä neuvotteluissa tällä viikolla.

Uusi linjaus mahdollistaisi reilusti yli 500 katsojan ulkoilmatapahtumat tietyin reunaehdoin. Sen mukaan katsomot voitaisiin jakaa useampiin erillisiin korkeintaan 500 katsojan lohkoihin, jos puitteet sen vain mahdollistavat.

Edellytyksenä tällaiselle järjestelylle on se, että jokaiselle erilliselle lohkolle pystytään turvaamaan omat kulkureitit, wc-tilat ja mahdollinen oheismyyntipalvelu. Katsojat eivät myöskään saa liikkua lohkojen välillä.

Hallituksen tekemä poliittinen linjaus ei näillä näkymin tule sisältämään erityisen tarkkoja ohjeita siitä, miten edellä mainitut järjestelyt on syytä toteuttaa. Huomionarvoista on, että linjaus koskee vain ulkona järjestettäviä tapahtumia, sillä koronaviruksen on havaittu tarttuvan herkemmin sisätiloissa.

Virallisesta ohjeistuksesta vastaa myöhemmin aluehallintovirasto, mutta senkin jälkeen asiassa on jäämässä suuri vastuu itse tapahtumanjärjestäjän harteille. Itseohjautuvaa linjaa noudatetaan hyvin pitkälti tällä hetkellä esimerkiksi ravintoloissa, sillä viranomaisten resurssit valvontaan ovat rajalliset.

Kosonen julkistaa uuden linjauksensa sen jälkeen, kun asia on käsitelty hallituksen neuvotteluissa tällä viikolla.

Linjaus otetaan oletettavasti avosylin vastaan erityisesti Suomen yleisurheilu-, jalkapallo- ja pesäpallopiireissä, sillä 500 hengen rajoitus aiheuttaisi pidemmällä aikavälillä merkittäviä taloudellisia tappioita niin seuroille kuin tapahtumajärjestäjille.

Miesten ammattilaissarjoista Veikkausliiga ja Superpesis alkavat heinäkuussa, jolloin uudet ohjeistukset ovat nykyisten suunnitelmien mukaan jo voimassa. Naisten Superpesis ja jalkapallon Kansallinen liiga käynnistyvät tällä viikolla.

Suomen yleisurheilukesän kaksi merkittävintä tapahtumaa Paavo Nurmi Games ja Kalevan kisat järjestetään elokuun toisella täydellä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat