Hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri vaihtuu tänään

Pöllöraati arvioi, millainen Krista Kiurua sijaistava Aki Lindén on perhe- ja peruspalveluministerinä 2:35
Millainen Krista Kiurua sijaistava Aki Lindén on? Näin Pöllöraati arvioi.

Lääkäritaustainen Aki Lindén tunnetaan SDP:n sote-osaajana.

Hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri vaihtuu tänään. Nykyinen ministeri Krista Kiuru (sd.) on pyytänyt eroa ministerin tehtävästä perhevapaan vuoksi. Hänen tilalleen uudeksi perhe- ja peruspalveluministeriksi nimitetään kansanedustaja Aki Lindén (sd.).

Ministerivaihdos tapahtuu iltapäivällä presidentin esittelyssä valtioneuvoston linnassa.

Kiurun on määrä palata tehtävään syyskuussa. Lindénin pesti olisi näin ollen reilun puolen vuoden mittainen.

Lindén, 69, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Hän eläköityi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtajan tehtävästä vuoden 2018 päätteeksi. Ennen Husia hän johti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä vuodet 2001–2010.

Taustansa myötä Lindén tunnetaan puolueensa sote-osaajana. Hän on opiskellut lääketieteen lisensiaatin ja valtiotieteen maisterin tutkinnot.

Tammikuun aluevaaleissa Lindén herätti huomiota saamalla toiseksi eniten ääniä Suomessa. Hän jäi toisen turkulaisen, opetusministeri Li Anderssonin (vas.) taakse vajaalla sadalla äänellä.

Omalääkärimallin kannattaja

Lindén saa perhe- ja peruspalveluministerinä hoidettavakseen esimerkiksi koronatoimia, sote-uudistuksen käytännön toteutuksen valvonnan sekä hoitotakuuta koskevan lakiuudistuksen saattamisen eduskuntaan. Hän ottaa myös vetovastuun hallituksen koronaministerityöryhmästä.

Lindén on julistautunut vannoutuneeksi omalääkärimallin kannattajaksi. Demokraatti-lehden haastattelussa Lindén sanoo, että hän aikoo ajaa asiaa myös perhe- ja peruspalveluministerinä.

–  Ehdottomasti ajan. Se on minulla niin näkyvästi ollut esillä. Ilman muuta teen kaiken voitavani sen eteen, Lindén sanoi Demokraatille.

Lindén haluaisi myös lisätä tehohoitopaikkojen määrää Suomessa, sillä Suomi jää tässä suhteessa jälkeen eurooppalaisessa vertailussa. Hänen mukaansa Suomeen tulisi seuraavan viiden vuoden aikana saada sata tehohoitopaikkaa lisää.

Näkyvälle paikalle

Lindén pyrki SDP:n varapuheenjohtajaksi ja puoluevaltuuston puheenjohtajaksi edellisessä puoluekokouksessa kesällä 2020, muttei tullut valituksi kumpaankaan tehtävään.

SDP:n jäsen Lindén on ollut vuodesta 1994 alkaen. Hän lähti nuoruudessaan politiikkaan mukaan kommunistisen nuoriso- ja opiskelijaliikkeen kautta. Turussa asuva Lindén on naimisissa, ja hänellä on kaksi lasta.

Eduskunnassa hän on jäsenenä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä hallintovaliokunnassa.

Perhe- ja peruspalveluministeri on toinen sosiaali- ja terveysministeriössä toimivista ministereistä. Tehtävä on tällä hallituskaudella ollut erityisen korostunut, sillä siinä on Kiurun voimin sorvattu niin sote-uudistusta kuin koronaepidemian hoitoa.

Kiuru kertoi ennen joulua olevansa raskaana. Hänen laskettu aikansa on maaliskuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat