Mainos

Hallituksen esitys helpottaisi pätkäsopimusten solmimista – Rinteeltä täystyrmäys

9:37

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää hallituksen esitystä määräaikaisten työsopimusten perusteiden poistosta hankalana.

– Jos se on hallitusohjelmaan kirjattu, niin se tarkoittaa sitä, että vuoden mittaisilta määräaikaisuuksilta poistetaan perusteet kokonaan. Se kuulostaa todella huonolta esitykseltä, Rinne toteaa aamun Huomenta Suomessa.

Hallituksen esityksen perusteella jatkossa uudelle työntekijälle voisi solmia vuoden aikana kolme määräaikaista työsuhdetta ilman perusteltua syytä, kun nykyisin siihen tarvitaan perusteeksi esimerkiksi sijaisuus tai työn kausiluonteisuus. Muun muassa SAK tyrmäsi ehdotuksen viikonloppuna, koska SAK:n mielestä esitys lisäisi pätkätyöläisyyttä. Samaa mieltä on ammattiliitto Pro:ssa puheenjohtajana aikaisemmin työskennellyt Rinne.

– Meillä on esimerkiksi yliopistomaailmassa jo tällä hetkellä perusteettomia määräaikaisia työsopimuksia. Tämähän vain ikään kuin laillistaisi niiden käytön. Sama koskee montaa muuta alaa. Minun mielestäni ei ole järkevä vaihtoehto.

Rinne perustelee kantaansa sillä, että työmarkkinoille ei tarvita lisää epävarmuustekijöitä.

– Palkansaajan näkökulmasta kun ajattelee, niin se tarkoittaa epävarmuuden lisääntymistä. Työnantaja ei tarvitse mitään perustetta vuoden määräaikaiselle työsuhteelle tai lyhyemmälle.  Se tietenkin luo lisää epävarmuutta ja mielestäni me ei tarvita yhtään lisää epävarmuutta työmarkkinoille.

– Maailma muuttuu sitä tahtia, että turvallisuudentunne työntekijällä lisää tuottavuutta.

Rinne perääkin lisää luottamusta työntekijöiden ja työnantajien välille.

– Työmarkkinoilla tarvitaan enemmän luottamusta. Luottamus syntyy nimenomaan työpaikoilla ja luottamuksen kautta syntyy paikallista sopimista. Paikallinen sopiminen, silloin kun se perustuu työehtosopimuksiin, on erittäin hyvä asia.

Rinne otti kantaa Huomenta Suomessa myös maahanmuuttajien alempaan palkkatasoon, jota on ehdottanut muun muassa sisäministeri Petteri Orpo (kok.)

– Meillä ei tarvita kaksia työmarkkinoita. Käytännönelämän kautta kun ajattelee, niin meidän työehtosopimuksissa matalin palkkataso lähtee sieltä tuhannen euron kuukausiansioista. Sitten siellä on mahdollisuus harjoittelupalkkaan, jota voi käyttää näissä tilanteissa.

–  Oleellista on se, että Suomeen ei tule halpatyömarkkinoita. Me tarvitsemme sellaiset työmarkkinat, jossa ihmisillä on säällinen toimeentulo.

Antti Rinne otti kantaa myös yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, katso se keskustelu videolta artikkelin yläpuolelta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.