Valtion tämän vuoden laina paisui 17,8 miljardiin: Hallitukselta 200 miljoonaa euroa suurlaboratorion vuokraamiseen

5:59
Mikä on kiihtymisvaihe ja kuka päättää uusista rajoituksista? Näin korona-Suomi toimii – katso video!

Hallitus on antanut eduskunnalle vuoden kuudennen lisätalousarvioesityksensä. Käytännössä valtio korvaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratoriohankinnan 200 miljoonalla eurolla.

HUS on vuokraamassa diagnostiikkayhtiö Synlabilta suurlaboratorion, jonka avulla Suomeen saapuvia matkustajia voidaan testata koronaviruksen varalta entistä tehokkaammin.

Hallitus sitoutuu lisätalousarviollaan nyt maksamaan "rajanylityksiin liittyvän testauskapasiteetin nostosta ja analyysitoiminnasta aiheutuvat kustannukset" HUS:lle 200 miljoonan euron edestä.

Päätös merkitsee sitä, että Suomi ottaa tänä vuonna 200 miljoonaa euroa aiemmin päätettyä enemmän lainaa.

Yhteensä valtion lainanotoksi arvioidaan tänä vuonna 17,8 miljardia euroa.

Tämän takia testauksen tarve lisääntyy

Testauksen tarve lisääntyy, koska viimeistään 23. marraskuuta sisärajatarkastusten on määrä poistua ja tilalle tulla testaamiseen perustuva strategia. Tämän jälkeen raja-arvon 25 ylittävistä maista Suomeen saapuvilta edellytetään todistus alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä. Lisäksi heidän on mentävä karanteeniin. Karanteeni kuitenkin päättyy, jos maahantulija menee Suomessa toiseen koronatestiin ja saa negatiivisen testituloksen.

Suomen kansalaisilta ja pysyvästi Suomessa asuvilta ei Suomeen palatessa edellytettäisi testaustodistusta.
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) esikunnasta nyt annettua lisäbudjettia luonnehditaan yhden asian lisätalousarvioksi, jolla hoidetaan akuutti tilanne. Hallitus on antamassa vielä seitsemännen – nyt annettua huomattavasti laajemman – lisätalousarvion lokakuun lopulla. Se olisi annettu ilman koronaakin, vaikka senkin määrärahoista valtaosa menee koronakustannusten korvaamiseen. (STT)


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja