Eduskunta vääntää koronakriisin lisätalousarviosta – tulossa satoja miljoonia euroja esimerkiksi yritysten ja turvallisuuden tukemiseen

2:02
Jo aiemmin on ennakoitu koronakriisin aiheuttavan suuria kuluja valtiolle.

Eduskunta käsittelee tänään illalla lisätalousarviota, jolla pyritään vastaamaan koronakriisin luomiin tarpeisiin. Rahaa on lisätalousarvion mukaan tulossa erityisesti yritysten, THL:n, huoltovarmuuden, poliisin ja Rajavartiolaitoksen tukemiseen.

Valtiovarainvaliokunta on ehdottanut lisäbudjettiin vielä hallitusta enemmän rahaa, koska tilanne yrityskentällä on pahentunut nopeasti.

Valiokunta on ehdottanut määrärahalisäyksiä yhteensä 686,5 miljoonan euron edestä. Lisäksi valiokunta ehdottaa Business Finlandin ja ELY-keskusten yhteensä 800 miljoonan euron korotusta.

Valiokunnan ehdottamien muutosten jälkeen vuoden 2020 lisätalousarvioesitys lisää valtion nettolainanoton tarvetta 1,1 miljardilla eurolla. Valtion nettolainanotoksi arvioidaan vuonna 2020 noin 3,3 miljardia euroa.

Eduskuntakeskustelussa lisäyksiä on kiitelty. Oppositiopuolueet Perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat vastalauseissaan esittäneet kovempiakin tukitoimia niin yrityksille kuin terveydenhuollolle.

Perussuomalaiset ovat lisäksi vaatineet hallitusta tekemään uuden ohjelman, koska koronakriisi on vienyt vanhalta pohjan.

Hallituspuolueet ovat korostaneet, että tukitoimet eivät jää tähän ja uutta rahoitusta on tulossa.

Tässä vaiheessa muun muassa THL saa lisärahoitusta koronavirustestauksen parantamiseen ja Huoltovarmuuskeskus saa rahoitusta terveydenhuollon suojavarusteiden hankintaan.

Suurempaa tukea tulossa

Hallitus on lisäksi jo sopinut noin 15 miljardin euron tukipaketista, jolla turvataan työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa sekä helpotetaan yritysten taloustilannetta.

Suurin yksittäinen panostus on Finnveran kautta tapahtuvan rahoituksen kasvattaminen siten, että yrityksille voidaan suunnata yhteensä noin 10 miljardin euron lisärahoitus. Tähän liittyvät lainsäädäntömuutokset toteutetaan mahdollisimman nopeasti.

Valtiovarainvaliokunta on kiinnittänyt huomiota siihen, että jatkossa on rahoitettava enemmän muun muassa Kelan resursseja, kuntataloutta sekä kulttuurialaa.

Eduskunta todennäköisesti hyväksyy nyt käsiteltävän lisätalousarvion myöhemmin illalla, kunhan pitkä keskustelu päättyy.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja