Hallitukselta 10 miljoonan euron harkinnanvarainen lisätuki 21 kunnalle

Hallitus on myöntänyt 21 kunnalle harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen tälle vuodelle. Tukirahaa jaetaan yhteensä 10 miljoonaa euroa.

Harkinnanvaraisen lisätuen perusteena voivat olla poikkeukselliset tai tilapäiset kunnallistaloudelliset vaikeudet.

Kunnat ovat perustelleet lisätuen tarvetta muun muassa verotulojen vähenemisellä. Hakemuksissa on vedottu myös sosiaali- ja terveydenhuollon poikkeuksellisiin menoihin.

Lisätuen ehtona on, että kunnalla on suunnitelma talouden tasapainottamisesta.

Suurimmat korotukset menevät Akaaseen ja Kauhajoelle, joista kumpikin saa yhteensä miljoonan euron lisätuen. Muut tukisummat vaihtelevat 110 000 eurosta 950 000 euroon.

Asukaslukuun suhteutettuna suurimman korotuksen saivat Kyyjärvi ja Lestijärvi, joissa lisärahaa tulee 149 euroa asukasta kohti.

Lisärahaa oli hakenut yhteensä 89 kuntaa.

Täydennyksiä ensi vuoden budjettiin

Hallitus on päättänyt tänään myös täydennyksistä ensi vuoden budjettiin. Täydennysehdotus lisää valtion ensi vuoden nettolainanottoa 196 miljoonalla eurolla.

Näin ollen ensi vuoden lisävelantarve on yhteensä 2,2 miljardia euroa.

Hallitus osoittaa esimerkiksi 20 miljoonaa euroa jatkuvan oppimisen kehittämiseen sekä työllisyyttä edistäviin toimiin opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Lisäksi hallitus ehdottaa Pelastusopistolle 2,4 miljoonaan euron lisärahaa.

Euroopan ympäristöpääkaupunki -teemavuoden toteuttamiseen on ehdotettu kolmen miljoonan euron avustusta. Vuoden 2021 ympäristöpääkaupungiksi on valittu Lahti.

Talousarvioesityksen täydennyksiin kuuluu veteraanien rintamalisän korottaminen nykyisestä 50 eurosta 125 euroon. Korotus on tulossa voimaan huhtikuussa. Rintamalisän korotuksella on kaikkien eduskuntaryhmien tuki.

Hallitus ehdottaa myös korotuksia eri järjestöjen toiminta-avustuksiin, jotta esimerkiksi rauhanjärjestöjen toiminta-avustukset palautetaan vuotta 2016 edeltäneelle tasolle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja