Häkkinen muistelee ensimmäistä voittoaan – ”Tunne oli epätodellinen”

Mika Häkkinen ajoi F1-uransa ensimmäiseen voittoon kauden 1997 dramaattisessa päätöskisassa Espanjan Jerezissä.

49-vuotias suomalainen muisteli ensimmäistä voittoaan McLarenin virallisilla nettisivuilla.

- Tuntui oudolta voittaa kilpailu seitsemän vuoden odotuksen jälkeen. Tunne oli epätodellinen, Häkkinen muistelee.

- Voitto ei tullut pelkällä nopeudella ja tiesin, että töitä oli silti tehtävänä, mutta totta kai olin tyytyväinen voitosta.

Voitto tuli vain kaksi vuotta Adelaiden vakavan onnettomuuden jälkeen, jolloin suomalainen oli menettää henkensä. Tie Adelaiden ja Jerezin välillä oli pitkä.

- Onnettomuudesta toipuminen vei kauan. Se oli todella haastavaa. Jouduin käyttämään paljon lääkitystä ja kuntoni laski todella paljon.

Kaudella 1997 voitto oli ollut jo lähellä Silverstonessa sekä Nürburgringillä, mutta tekniset ongelmat pitivät Häkkisen poissa palkintopallin korkeimmalta korokkeelta.

- Automme petti muutamaan otteeseen kauden aikana. Nämä ongelmat olivat seurausta siitä, että otimme moottoreista kaiken irti.

Kauden päätöskilpailu Jerezissä oli Michael Schumacherin ja Jacques Villeneuven mestaruustaistelun huipentuma. McLaren ei lähtenyt sekoittamaan mestaruustaistoa kisan alussa, vaan Häkkinen ja tallikaveri David Coulthard pysyttelivät molempien takana.

Kaikki muuttui, kun Schumacher ja Villeneuve kolaroivat sillä seurauksella että, saksalainen keskeytti. Villeneuve jatkoi kärjessä, mutta hänen autonsa oli vaurioitunut. Coulthard sai tallimääräyksen päästää Häkkinen edelleen ja suomalainen ohitti mestaruutta varmistelleen Villeneuven viimeisellä kierroksella.

Moni epäili jopa koko skenaarion sopimista etukäteen, mutta FIA:n tutkinnan jälkeen selvisi, että mitään todisteita niin sanotusta sopupelistä ei löytynyt. Häkkinen oli vihdoinkin GP-voittaja 96:lla yrittämällä. Seuraavat kaksi kautta päättyivätkin sitten mestaruusjuhliin.

- Tiesin, että menestystä tulisi ennemmin tai myöhemmin. Se oli odottamisen arvoista.