Mainos

Hakkeroijat murtautuneet yritysten puhelinvaihteisiin - 200 000 euron lasku

Helsingin rikospoliisin tietotekniikkayksikkö tutkii poikkeuksellisen laajoja puhelinvaihteisiin kohdistuneita tietomurtoja.

Ainakin viiden eri yrityksen puhelinvaihteeseen on murtauduttu heinäkuun jälkeen. Murrot on tehty yleensä viikonloppujen aikana, kun keskuksessa ei ole ollut muuta puhelinliikennettä. Tietomurron jälkeen hakkeroijat ovat soittaneet muutamassa päivässä huomattavan määrän puheluita eri puolille maailmaa.

Puheluita on soitettu muun muassa Zimbabween, Kuubaan ja Taiwaniin. Vaihteiden kautta soitetut puhelut tulivat maksamaan yrityksille yhteensä yli 200 000 euroa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukkapekka Risun mukaan kyse on kansainvälisestä rikollisuudesta. Murrot on tehty ulkomailta, jolloin todellisia tekijöitä on hankala saada kiinni.

Muutamissa tapauksissa rikolliset ovat jopa välittäneet puheluita asiakkailleen yritysten kautta.

- Tätä on hyödynnetty maailmalla aiemminkin ja myös Suomessa on ollut muutamia pieniä juttuja. Mutta kesän jälkeen tilanne on ryöpsähtänyt käsistä.

Poliisi muistuttaa yrityksiä puhelinvaihteiden asianmukaisesta suojauksesta, joka ainakin vaikeuttaa tietomurtojen tekemistä. Yritysten on myös syytä tarkkailla puhelinliikennettään.

- Saattaa olla niin, että rikollisilla on hallussaan aikaisemmin murrettuja keskuksia.

Tutkinnassa olevissa tapauksissa murrot on tehty pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

- Operaattori on soittanut yritykselle viikonlopun jälkeen ja kertonut, että vaihteesta on soitettu viikonloppuna parinkymmenen tuhannen edestä ulkomaanpuheluita. Osa puheluista on soitettu maksullisiin numeroihin, osa on ollut soittajan kannalta 'oikeita puheluita'.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.