Mainos

Haja-asutusalueiden jätevesiasetusta lievennetään

Haja-asutusalueilla jätevesiremontteja suunnittelevat voivat päästä pelättyä halvemmalla. Eduskunnan ympäristövaliokunta arvioi, että tulossa olevien määräysten edellyttämät remontit maksavat keskimäärin 3000-4000 euroa.

Puheet jopa kymmenen tuhatta maksavista pienpuhdistamoista ovat saaneet monet kiinteistöjen omistajat lykkäämään kiistellyn jätevesiasetuksen edellyttämiä remontteja.

Nyt kevyempikin jätevesien käsittelyn tehostaminen voi riittää, kun pahamaineinen jätevesiasetus kumotaan ja puhdistusvaatimuksia lievennetään hieman. Ympäristövaliokunta viimeisteli ehdotuksensa tiistaina.

Lievennyksiä perustellaan sillä, että suurin osa kiinteistöistä sijaitsee muilla kuin rantojen lähellä tai pohjavesialueilla. Taustalla on myös halu leikata jätevesiremonttien kustannuksia.

- Oli tarve kohtuullistaa ja selkeyttää säännöksiä, ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) sanoi valiokunnan tiedotustilaisuudessa.

Remontit kävivät kalliiksi

Puheet jätevesiremonttien jättilaskuista saivat vahvistusta ympäristövaliokunnan saamasta selvityksestä.

Pienituloiset ovat voineet saada avustusta jätevesiremonttiinsa 35 prosenttia kustannuksista. Vuonna 2009 avustusta sai 350 hakijaa ja keskimääräinen avustus oli noin 3000 euroa.

Kalliin laskun maksaneiden on kuitenkin turha toivoa valtiolta hyvitystä siitä, että puhdistusvaatimuksia nyt lievennetään. Ympäristövaliokunnan mielestä tekeillä olevat muutokset eivät ole niin merkittäviä, että asiaa olisi syytä pohtia.

Kaivojen kautta maaperään

Normaalitilanteessa voi jatkossa riittää, että kotitalouden jätevedet kierrätetään kolmen saostuskaivon kautta maaperään, johon ne suodatetaan tai imeytetään.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Susanna Huovinen (sd.) arveli, että tästä saattaakin jatkossa tulossa yleinen tapa tehostaa jätevesien käsittelyä haja-asutusalueilla.

Vapaa-ajan asunnoissa, joissa ei ole vesivessaa, talousvesille riittää kevyempikin suodatus.

Yleistä tasoa tiukempia puhdistusvaatimukset saattavat kuitenkin olla herkillä alueilla. Kunnat voivat päättää niistä.

Sitä ei kukaan halunnut ryhtyä määrittelemään, miten kaukana rannasta talon tai mökin pitää sijaita, jotta voisi välttyä tiukemmilta puhdistusvaatimuksilta.

- Arviot on aina tehtävä paikallisesti, Huovinen sanoi.

Vapautus remontista 68-vuotiaille

Eduskunnan täysistunnon päätöksiä vaille valmis muutos merkitsee myös sitä, 68 vuotta täyttäneet vapautetaan jätevesiremonteista, jos he asuvat kiinteistössään vakituisesti.

Sosiaalisin perustein kiinteistön haltija voi saada lykkäystä jätevesiremontilleen viideksi vuodeksi kerrallaan.

Eduskunta antaa myös pari vuotta lisäaikaa tarvittavien jätevesiremonttien tekemiseen. Siirtymäaikaa jatketaan vuoden 2016 alkuun.

Uusien määräysten myötä luvassa on myös yksilöllistä neuvontaa siitä, mikä millekin kiinteistölle olisi käyttökelpoisin ratkaisu.

Aiemmat jätevesimääräykset ovat herättäneet paljon arvostelua vaikeaselkoisuutensa vuoksi. Monet ovat myös kokeneet joutuneensa laitemyyjien armoille, kun muuta neuvontaa on ollut vaikea löytää.

Valiokunnan jäsen Sanna Perkiö (kok.) harmitteli, että nytkin ollaan tekemässä lakia ja asetusta, joiden selittämiseen täytyy pistää pystyyn laaja neuvontaorganisaatio.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu:

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja