Mainos

Haitilaislapset saavat leikkialueita

Haitin maanjäristyksen ja aiempien katastrofien vuoksi Haitissa on jäänyt orvoksi jopa miljoona lasta. Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta on huolissaan esityksestä, jossa maanjäristyksessä orvoksi jääneitä lapsia halutaan auttaa kansainvälisen adoption keinoin.

- Adoptio ei ole koskaan nopea eikä hätäavun kaltainen ratkaisu. Se on pitkäkestoinen prosessi, jossa pitää varmistua hyvin monesta asiasta, ennen kaikkea tietysti siitä, että lapsi todella on uuden kodin tarpeessa.

Lapsien traumoja ei saa lisätä

Markkula-Kivisilta toteaa MTV:n Huomenta Suomessa, että moni lapsi vaikuttaa katastrofin alussa olevan yksin ilman huoltajaa.

- Lapset ovat kokeneet hyvin pahoja traumoja, eikä niitä kannata nyt lisätä sillä, että heidät revitään vieraaseen kulttuuriin vieraiden ihmisten pariin vaan heitä pitää auttaa siellä. Kun on pitkällä aikavälillä selvitetty, ettei siellä ole huoltajaksi kelpaavaa tai halukasta, niin sitten vasta ryhdytään selvittämään adoptiomahdollisuutta.

Taustat selvitettävä

Tärkeintä lasten eloon jäämisen selvittämisen jälkeen on se, että ilman huoltajia olevat lapset tulevat rekisteröityä.

- Tämä on hyvin kiireellistä työtä etenkin sen takia, että lapset saattavat nopeasti unohtaa niitä asioita, joiden perusteella heidän taustojaan voidaan selvittää, varsinkin mitä pienemmästä lapsesta on kysymys. Lapset rekisteröidään, jotta heidän perheittensä mahdollinen yhdistäminen voidaan toteuttaa mahdollisimman nopeasti.

Kansainvälisellä Pelastakaa Lapset ry on ollut Haitissa jo 1970-luvun lopusta lähtien. Haitissa oli jo valmiiksi noin 170 työntekijää, heidän lisäkseen on tullut ja tulossa lisää työntekijöitä. Yksi työntekijä menehtyi maanjäristyksessä.

Lapsille normaali arki

Erittäin tärkeää lasten toipumisen kannalta on lasten normaalin arjen palauttaminen mahdollisimman nopesti.

- Sinne on jo valmisteltu lapsiystävällisiä alueita, joissa lapset voivat leikkiä toisten lasten kanssa ja ikään kuin sitä kautta ryhtyä prosessoimaan tätä katastrofia - piirrellä, leikkiä leluilla ja tehdä asioita, jotka kuuluvat normaaliin lapsen elämään.

Markkula-Kivisillan mukaan nyt puhutaan ainakin viiden vuoden jälleenrakennusprosessista, joka edellyttää kehittyneimmiltä mailta erittäin paljon tukea ja apua maan saamiseksi sille tasolle, että haitilaisilla olisi edes teoreettisesti mahdollisuudet selviytyä.

- Niin hienosti kuin suomalaisetkin ovat lähteneet mukaan auttamiseen, niin toivon, ettemme unohtaisi Haitia vielä ensi viikolla. Haitissa tarvitaan apua todella pitkään ja paljon.

(MTV3)

Katso Hanna Markkula-Kivisillan haastattelu (Huomenta Suomi 21.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.