Häiritseekö naapurisi? Toimi näin!

Huoneiston hallintaanotto ja asukkaan häätö eivät edellytä kolmea varoitusta, mikä on yleinen uskomus.

Yksikin varoitus saattaa riittää, jos asukas jatkaa häiriköintiä varoituksen jälkeenkin.

Isännöintiliiton mukaan asukkaiden kannattaa kirjata ylös häiriöiden ajankohdat ja se, millaista häiriö on. Ensimmäinen keino on yrittää ottaa asia itse puheeksi naapurin kanssa. Mikäli keskustelu ei auta, häiriöstä tulee tehdä kirjallinen ilmoitus ja ottaa yhteyttä isännöintiin, joka päättää, onko asiaan syytä puuttua.

Tarvittaessa taloyhtiön johto toimii sovittelijana ja pyrkii löytämään kaikkia tyydyttävän ratkaisun. Mikäli sovittelu ei tuota tulosta, taloyhtiön hallitus voi antaa asukkaalle varoituksen asunnon hallintaanotosta. Jos häirikkö on vuokralainen, varoitus annetaan myös asunnon omistajalle.

Varoitus annetaan asukkaalle kirjallisesti, ja sen toimittaa perille haastemies tai isännöitsijä henkilökohtaisesti todistajan läsnä ollessa tai postin kautta saantitodistuskirjeenä. Taloyhtiön täytyy voida todistaa toimittaneensa varoituksen perille siltä varalta, että asukas kiistäisi saaneensa sen.

Varoituksessa pitää kertoa peruste asunnon mahdolliselle hallintaanotolle. Se tapahtuu aina painavista syistä, ja häiritsevän toiminnan on oltava jatkuvaa tai toistuvaa.

Isännöintiliiton mukaan usealta hankaluudelta vältyttäisiin helpolla tavalla.

– Jos asukkaat tuntisivat toisensa paremmin, monet kinat jäisivät käymättä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm muistuttaa.

MTV3 / Jokakoti

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat