Mainos

Parveketupakointikieltoa uhmaavaa asukasta uhkaa jopa häätö – ensimmäisiä kieltoja pohditaan keväällä

8:54

Elokuussa voimaan tullut uudistettu tupakkalaki antoi taloyhtiöille mahdollisuuden kieltää parvekkeella tupakointi. Tietyissä tapauksissa kunnalta voidaan hakea kieltoa myös huoneistossa tupakoinnille.

Toistaiseksi parveketupakointia ei ole ehditty kieltää vielä yhdessäkään taloyhtiössä, sillä kiellon mahdollistava säännös tuli voimaan vasta tammikuussa. Asiaa käsitelläänkin todennäköisesti useammassa yhtiökokouksessa kevään mittaan.

Tupakointikiellon hakeminen edellyttää asukkaiden kuulemista, yhtiökokouksen päätöstä ja kiellon hakemista viranomaiselta. MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut asianajaja Marina Furuhjelm muistuttaa, että tupakointikiellon rikkomiseen voidaan tarvittaessa puuttua kovalla kävellä.

– Kiellon vastaisesta tupakoinnista voidaan tehdä ilmiantoja viranomaiselle, joka voi asettaa tupakoivalle henkilölle uhkasakon. Taloyhtiölläkin on kuitenkin pakkokeinoja. On mahdollisuus esimerkiksi ottaa huoneisto hallintaan, eli häätää häiriköivä asukas sieltä pois.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä puolestaan täsmentää, että häätö on kuitenkin viimeinen keino tupakoinnin suitsimisessa. Hänen mukaansa taloyhtiöissä tulisi keskustella tupakoinnista yhteisesti jo ennen kieltojen hakemista.

– Ensin tulisi keskustella ja tehdä esimerkiksi jonkinlainen asumistyytyväisyyttä mittaava kysely, josta käy ilmi, häiritseekö tupakointi oikeasti. Sen jälkeen voi ryhtyä pohtimaan näitä kuulemisia, selvittelyjä ja sitä, haetaanko kieltoa, Heikkilä kommentoi Huomenta Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja