Häirintäyhdyshenkilön läsnäololla tapahtumassa voi vaikuttaa häirinnän määrään.
Häirintää tapahtuu yhtä paljon kuin menneillä vuosikymmenilläkin, kertoo UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirvikangas Huomenta Suomessa perjantaina.
Erona menneeseen Hirvikangas kertoo sen, että asiasta keskustellaan enemmän kuin aikaisemmin ja ilmiötä ymmärretään paremmin.
– Missään nimessä seksuaalinen häirintä ei ole kadonnut mihinkään suomalaisesta yhteiskunnasta, vaan yhdeksän kymmenestä naisesta on kohdannut seksuaalista häirintää tutkimusten mukaan, hän toteaa.
Hirvikankaan mukaan asian ratkaiseminen ei ole yksilön velvollisuus, vaan yhteiskunnassa ratkaistava ongelma.
– Näillä (tapauksilla) on aina joku vastuunkantaja. Se vastuunkantaja voi olla työnantaja tai tilaisuuden järjestäjä. Meidän täytyy kouluttaa työnantajia ja asiakaskuntaa, vetää selkeät rajat.
Tapahtumissa näkyy muutos
UN Women Suomen Jaana Hirvikangas kertoo niin kutsuttujen häirintäyhdyshenkilöiden olevan konkreettinen esimerkki häirinnän ennaltaehkäisemisestä yleisötapahtumissa.
Häirintäyhdyshenkilöt ovat tapahtumissa työskenteleviä ihmisiä, johon voi ottaa tapahtumassa luottamuksellisesti yhteyden, jos kokee tulleensa häirityksi.
Loppukesän tapahtumissa häirintäyhdyshenkilö päivystää esimerkiksi Flow-musiikkifestivaalilla ja tietokoneharrastajien Assembly Summer -tapahtumassa. Myös monien korkeakoulujen opiskelijajärjestöt käyttävät häirintäyhdyshenkilöitä tapahtumissaan.
– Tämä on asennemuutosta, joka on mahdollista tehdä! sanoo Hirvikangas.
Katso koko keskustelu alla olevalta videolta.
10:38Seksuaalinen häirintä ei ole kadonnut suomalaisesta yhteiskunnasta mihinkään, sanoo asiantuntija.
Uutista päivitetty päivitetty kello 10.22: Leipätekstistä poistettu viittaus opiskelijakuntiin ja korvattu viittauksella opiskelijajärjestöihin yleisesti.
Uutista päivitetty 28.7. kello 9.35: Päivitetty otsikko. Lisätty tietoa tapahtumista, jotka hyödyntävät häirintäyhdyshenkilöitä.