Näin poliisi vastaa poliisille kohdistetun Naisviha näkyväksi -mielenosoituksen viestiin

Naisvihaa vastaan kampanjoiva Feministinen kollektiivi ja aktivistiryhmä Cult Cunth järjesti lauantai-iltapäivänä Naisviha näkyväksi -mielenosoituksen Pasilassa.

Mielenosoitus oli kohdistettu erityisesti poliisille, joka järjestäjien mukaan ei suhtaudu riittävällä vakavuudella naisiin kohdistuvaan nettihäirintään tai naisvihaan. 

MTV Uutiset tavoitti ylikomisario Minna Liimataisen Poliisihallituksesta kommentoimaan mielenosoituksen sanomaa. Liimatainen kehottaa tekemään rikosilmoituksen aina, kun kokee joutuneensa rikoksen uhriksi. Jos poliisi arvioi, että on syytä epäillä rikosta, tapauksesta aloitetaan esitutkinta.

– Häirintä sosiaalisessa mediassa on kuitenkin ilmiö, joka ei ole ainoastaan poliisin ratkaistavissa. Häiritsevien profiilien ilmiantaminen sosiaalisen median alustoille on tärkeä ensitoimenpide häirintätapauksissa. Mikäli häirinnästä ei ilmoiteta, alustat eivät tiedä puuttua siihen, Liimatainen vastaa sähköpostitse.

Liimataisen mukaan nettihäirintä on melko yleinen ilmiö, ja siihen on suhtauduttava vakavasti. Hän peräänkuuluttaa jokaisen netin käyttäjän vastuuta asiassa.

– On selvää, ettei kenenkään tulisi joutua sietämään häirintää, kohdistuipa se tyttöihin, poikiin, naisiin tai miehiin ja tapahtuipa se sitten verkossa tai reaalimaailmassa. Paljon on tässä kiinni meistä jokaisesta netin käyttäjinä. Useammin olisi hyväksi asettautua toisen asemaan ja pohtia haluaisiko itse saada samanlaista tekstiä tai olisiko valmis sanomaan kirjoittamansa asiat kasvotusten.

"On tärkeää tallentaa todisteita häirinnästä tai uhkailusta"

Mielenosoituksen järjestäjät Säde Vallarén ja Sandra Marins ovat aiemmin saaneet tappouhkauksia, joista he tekivät poliisille rikosilmoituksen. Vallarénin ja Marinsin mukaan poliisi kuitenkin lähetti tuolloin naisille sähköpostia ehdottaen asian käsittelemisen lopettamista, sillä naiset olivat saaneet asiassa jo julkista huomiota.

Liimatainen ei halua ottaa kantaa yksittäisiin tapahtumiin, kun kyse on poliisin toimista.

– Siihen, miksi asia ei välttämättä etene, voi syitä olla monia, esimerkiksi se ettei rikoksen tunnusmerkistö täyty. Rikostutkinnan kannalta on erityisen tärkeää tallentaa todisteita häirinnästä tai uhkailusta, hän muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat