Mainos

Haglund kehysriihipäätöksistä: Mukana tyypillisiä silmänkääntötemppuja

8:18

Rkp:n puheenjohtajan Carl Haglundin mukaan hallitus ei lupaa sellaisia toimia, joilla työllisyys nousisi kovinkaan paljon. 

Hallitus sopi uusista leikkauksista, joilla se saa kasaan tavoittelemansa neljän miljardin euron säästöt tällä hallituskaudella. Kehysriihensä päättänyt hallitus kertoi tiistaina tekevänsä 370 miljoonan euron lisäleikkaukset. Uudet leikkaukset kohdistuvat muun muassa kehitysyhteistyöhön, sairauspäivärahaan ja perusväylänpitoon.

Lisäleikkauksille tuli tarve ennen kaikkea siksi, että suunnitellut säästöt indeksijäädytyksistä sulivat laahaavan inflaatiovauhdin takia ja siksi, että kunnat eivät ole toteuttaneet kaikkia hallituksen niille mahdollistamia säästötoimia.

– Hyvä, että sovinto saatiin aikaiseksi. Siellä on oikeita, jopa koviakin päätöksiä, jotka eivät ole koskaan mukavia, mutta ne ovat vain pakko tehdä. Sitten siellä on näitä tyypillisiä silmänkääntötemppuja. Valtio sanoo, että säästetään, mutta oikeasti siirretään säästöjä kunnille. Kunnat joko säästävät, nostavat veroja tai ne pakotetaan nostamaan asiakasmaksuja, Haglund sanoi Huomenta Suomessa keskiviikkona.

Haglund mainitsi esimerkkinä perusväylänhoidon, josta siirretään rahaa uusiin liikennehankkeisiin.

– Tarkoittaa, että liikenneinframme koko ajan rapautuu, kun ei hoideta nykyistä vaan investoidaan uuteen.

Eniten Haglund on kuitenkin huolestunut hallituksen laskelmista, joiden mukaan julkisen talouden tasapaino paranee loppuvaalikaudella, kun työllisyys kasvaa.

– Ainakin minulle on jäänyt epäselväksi, että millä keinoilla. Ei siellä sellaisia toimenpiteitä ole, joiden nojalla se nousisi hyvinkin paljon.

7:25

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.