Haavisto Unkarin pakolaisäänestyksestä: Yhtymäkohtia 30-luvun juutalaisvainoihin

Pommitukset jatkuvat Syyriassa. Aleppon kaupungissa sodan jaloissa on yhä arviolta 250 000 ihmistä. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi Suomeen saapuvien pakolaisten määrän lasku ei kerro koko totuutta avun tarpeesta.

Huomenta Suomessa vierailleet Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja ulkoministerin erityisavustaja Pekka Haavisto (vihr.) ovat yhtä mieltä siitä, että EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen vuoksi Euroopassa on hieman harhainen käsitys pakolaistilanteesta.

Unkarilaiset antoivat eilen kansanäänestyksessä kommenttinsa EU:n pakolaiskiintiökeskusteluun. Kansanäänestyksen tulos jäi pätemättömäksi, koska äänestysprosentti jäi alle 50:n.

Haaviston mielestä Unkarin eilinen kansanäänestys pakolaisten vastaanottamisesta on hallitukselta sisäpoliittinen teko, joka lietsoo pakolaisvastaisuutta mutta ei ratkaise pakolaiskriisiä.

Haavisto arvostelee voimakkaasti erityisesti Unkarin pääministeri Viktor Orbanin toimintaa.

– Kansalaisten huoli on suuri ja huoli siitä, että mitä tällainen pakolaiskriisi aiheuttaa. Sitä myös lietsotaan. Vedän vähän yhtymäkohtia vaikka juutalaisvainoihin 30-luvulla eli johonkin kansanryhmään liitetään kaikki. Terrorismi, rikollisuus ja kerrotaan että nämä pahat ihmiset tulevat muuttamaan meidän maan ja pahoin aikein ovat tänne tulossa. Maailman heikoimpia ja vaikeimmassa asemassa olevia käytetään tällaisessa syntipukkiroolissa, niin onhan se aika alhaista.

Äänestäjistä lähes  95 prosenttia vastusti alustavien tulosten perusteella EU:n määräämiä pakolaiskiintiöitä. 


Sodan sääntöjä rikottu

Löövi sanoo, että jo nyt Syyriassa on rikottu kansainvälisiä sodan sääntöjä. Aleppon alueella on pommitettu sairaaloita ja avustussaattueita. Löövin mukaan kaikki Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun toimipisteet on merkitty selkeästi karttoihin ja ne ovat osapuolten tiedossa.

Haaviston mukaan avustusjärjestöjenkin resurssit ovat rajalliset.

– Ihmissalakuljetus ja ihmiskauppa huolestuttavat. Nyt pitäisi keskittyä alueille, joilla ihmiset oikeasti pakenevat sotaa, Haavisto sanoo.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että seuraavaksi paras keino on vahva kansalaismielipide.

– Kansalaisjärjestöt ovat tällä hetkellä voimattomia. Nyt me vain autamme tarvitsevia, Kalle Löövi sanoo.

– Tavallisten ihmisten kannalta kaikki ovat häviäjiä. Siviileihin kohdistuva pommitus ja jatkuva tulitus on näännyttämistä ja elinmahdollisuuksien karsimista. Kaikki on hävitty, jos tällainen on mahdollista. Ihmiset on ihmisiä, heidän pitää antaa elää, Löövi pohtii Aleppon tilanteesta.

         

 

Lue myös:

    Uusimmat