Syyriaa uhkaava humanitäärinen kriisi on jo käsillä – vuosia jatkuneet konfliktit ovat synnyttäneet miljoonien pakolaisten tulvan: "Taistelijajoukot yrittävät ryhmittyä ja saada itsellensä asemaa"

Voiko Syyrian ja Turkin taisteluita jo kutsua humanitaariseksi kriisiksi? Kansainvälisen avustustoiminnan johtaja kommentoi konfliktin viimeisimpiä käänteitä 7:27
Katso videolta Kalle Löövin haastattelu kokonaisuudessaan.

Syyrian tilanne on johtamassa humanitääriseen kriisiin. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kertoo Koillis-Syyrian katastrofaalisesta tilanteesta ja peräänkuuluttaa EU:lta voimakkaampia toimia.

Turkki on halunnut jo pitkään luoda Koillis-Syyriaan syvempää niin sanottua turvavyöhykettä ja aloittanut mittavat sotatoimet alueella.

– Se on kansainvälisen oikeuden vastaista. Siinä ollaan valloittamassa toisen valtion aluetta. Tuo alue on niin iso, että sieltä painetaan paljon väkeä ulos. Tämä on humanitäärisen kriisin alku, Löövi toteaa.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään konfliktin alla.

– Syyriassa on tällä hetkellä 2,6 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja kuusi miljoonaa on maan ulkopuolella. Nyt on liikkeellä noin 150 000 – 200 000 ihmistä ja se väkimäärä saattaa kasvaa. Tällöin tulee noin puoli miljoonaa ihmistä lisää avun tarpeeseen.

Löövi pitää omituisena sitä, että uutisointi Syyriasta on keskittynyt lähinnä pakolaisleireihin ja niillä oleviin niin sanottuihin isis-naisiin ja lapsiin.

– Varsinainen katastrofi koskettaa paljon muitakin ihmisiä. Tavallisen ihmisen kannalta tilanne on siellä hirveän huono. Alueella on pulaa vedestä, eikä ihmisillä ole suojia, joihin pysähtyä.

Myös Isisin on pelätty nostavan päätään konfliktin myötä.

– Tässä tilanteessa on ilman muuta selvää, että kaikki ne taistelijajoukot, joita tuolla alueella on ollut, yrittävät ryhmittyä ja saada itselleen asemaa.

Löövi pitää kuitenkin suurempana ongelmana sitä, että Turkin joukot pyrkivät tulemaan etelään päin samaan aikaan, kun kurdihallinto ja Syyrian hallinto ovat sopineet siitä, että kurdijoukot siirtyvät pohjoisemmaksi.

Hän vaatii kansainvälisiltä yhteisöiltä lisää toimia.

– Kyllä tilanteeseen pitää puuttua vahvemmin. Täytyy löytää ne keinot, jolla koko kansainvälinen yhteisö tekee yhteistyötä. Ensimmäinen iso asia olisi vaikuttaa siihen, että taistelut loppuvat. Toinen on niiden organisaatioiden tukeminen, jotka tuolla alueella pystyvät toimimaan.

– Toivon, ettei siviiliuhreja tule paljon, vaan että he pakenisivat sieltä pois. Lääkintäapua sinne on hyvin vaikea toimittaa.

Hänen mukaansa EU:n on toimittava konkreettisesti sen sijaan, että annetaan pelkkiä julkilausumia.

– Kyllä EU:n on tutkittava omaa pakolaispolitiikkaansa ja sitä, millä tavalla autetaan niitä ihmisiä, jotka ovat välittömän turvan tarpeessa.

Lue myös:

    Uusimmat