Mainos

Haavisto järkyttyi keskustelusta kotisivuillaan – "Lukijat lähettivät tappouhkauksia toisilleen"

5:27

Rauhanvälityksen asiantuntija, kansanedustaja Pekka Haavisto sanoo seuraavansa huolissaan populistisia virtauksia Euroopassa ja sitä miten vihaa käytetään yhä enemmän politiikan välineenä.

Myös netissä liikutaan Haaviston mukaan usein ilmaisunvapauden ja vihan rajoilla.

– Jotkut saattavat kirjoittaa hyvin härskejä kommentteja toisista ihmisistä, heidän roduistaan ja ominaisuuksistaan. Sitten he vetoavat sanan- ja ilmaisunvapauteen. Ajattelevat, että mitä tahansa voi sanoa kenelle tahansa. Hyvä yhteiskunta ei synny siitä, vaan aidosta dialogista. Ei mollaamisesta, vaan siitä että halutaan aidosti keskustella. Tätä tarvittaisiin Suomessakin enemmän.

Haaviston mukaan keskustelun taso on ollut luokatonta muun muassa hänen omilla verkkosivuillaan.

– Joskus pidin blogia ja sinisilmäisenä jätin keskustelun auki. Ensin siellä mollatiin tietysti kirjoittajaa, sitten nämä keskustelijat riitaantuivat keskenään. Seuraavana aamuna kirjoittajat olivat jo lähetelleet tappouhkauksia toisilleen. Silloin ymmärsin, että nettietiketti on vielä monella hakusessa ja varhainen puuttuminen vihapuheeseen olisi äärimmäisen tärkeää.

Haavisto kaipaa netinkäyttäjiltä aktiivista otetta solvauksien kitkemiseksi.

– Netti on kollektiivinen yhteisö ja epäsopivaan käytökseen pitäisi puuttua varhemmin. Jokainen voisi myös miettiä, miltä tuntuisi joutua itse solvauksen kohteeksi.

Haavisto kertoo kansanedustajien saavan toisinaan sellaista postia, että asiallisen vastauksen kirjoittaminen vaatii sisua.

– Viestinnän netissä pitäisi olla normaalia kommunikaatiota. Sellaista, mitä pystyy silmästä silmäänkin toiselle sanomaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.