Haaveiletko terveellisemmistä elämäntavoista? Aloita prosessi näin

Moni haaveilee kevyemmästä olemuksesta ja terveellisemmistä elämäntavoista, mutta kokonaisvaltaisen elämäntapamuutoksen toteuttaminen saattaa osoittautua yllättävän haastavaksi pitkällä tähtäimellä. Olisitko uskonut, että tarkan suunnitelman laatiminen omista tavoitteista voi auttaa yllättävän paljon niiden saavuttamisessa?

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että elintapojensa kohentamista tavoittelevat ihmiset onnistuvat painonpudotuksessa sitä paremmin, mitä useampaa tekniikkaa he käyttävät muuttaakseen käyttäytymistään. Kaikkein eniten painon laskuun vaikuttavia keinoja ovat selkeiden tavoitteiden asettaminen, tavoitteiden arviointi ja lähipiiriltä saatu sosiaalinen tuki.

Selkeät tavoitteet johtavat hyviin tuloksiin

Helsingin ja Cambridgen yliopiston yhteistutkimuksessa selvisi, että kun tavoitteena on kilojen karistaminen ja omien elintapojen muuttaminen, selkeimmin painon laskuun vaikuttavia keinoja ovat liikunta- ja ruokavaliotavoitteiden asettaminen ja niiden säännöllinen arviointi. Myös lähipiirin antama sosiaalinen tuki on tärkeässä roolissa silloin kun elämäntapoja pyritään muuttamaan pysyvästi.

– Tavoitteen ja tarkan suunnitelman kirjoittaminen paperille voi parantaa niiden tehoa, samoin jos asiasta kertoo muille, sanoo sosiaalipsykologian dosentti Nelli Hankonen Helsingin yliopistosta.

Tavoitteiden asettamisessa on hyvä ottaa huomioon jo etukäteen myös ne hetket, jolloin poikkeaminen uusista elämäntavoista on erityisen todennäköistä.

– On hyvä selvittää itselleen, millaisissa tilanteissa todennäköisimmin lipsuu terveellisen syömisen aikomuksista. Samoin kannattaa miettiä etukäteen, miten repsahduksen voi estää, Hankonen toteaa.

Tutkimukseen osallistui yli 400 tyypin 2 diabetesta sairastavaa Isossa-Britanniassa. Puolet tutkittavista osallistui ohjelmaan, jossa heille opetettiin elintapamuutoksen kannalta tärkeitä taitoja, kuten tavoitteenasettelua, ympäristövihjeiden hyödyntämistä ja toiminnan omaseurantaa. Lopuksi he raportoivat, mitä tekniikoita he olivat käyttäneet elintapamuutoksensa tukena.

Lue myös:

    Uusimmat