Guggenheimille kuittaillaan somessa: Museo on taiteen Nato-optio ja niin hiljainen, että kuurotkaan eivät kuule sitä

Helsingin kaupunginvaltuutetut eivät näyttäisi suhtautuvan Guggenheim-museohankkeeseen innokkaasti, kirjoitti Helsingin Sanomat tiistaina. Lehti tavoitti miltei 80 valtuutettua, joista iso osa vastusti hanketta tai ei halunnut kertoa kantaansa sen suhteen. Todelliseen vastatuuleen hanke on kuitenkin joutunut etenkin sosiaalisessa mediassa. 

Suuria rakennushankkeita kommentoidaan sosiaalisessa mediassa usein kipakkaan sävyyn, etenkin jos niihin liittyy epäselvyyksiä, viivästyksiä tai suuria kustannuksia, eikä Guggenheim ole poikkeus:

Guggenheim-keskustelu rinnastettiin Tampereen kaupunginvaltuuston ratikkavääntöön

Mikroblogipalvelu Twitterin Guggenheim-kriitikot ovat hakeneet innoitusta museohankkeesta väännettyihin vitseihin muun muassa Tampereella vastikään hyväksytystä esityksestä rakentaa kaupunkiin raitiovaunuverkosto:

Päätös Tampereen raitiovaunuista ei syntynyt helposti, sillä hanke sai osakseen rankkaa kritiikkiä useilta kaupunginvaltuutetuilta. Aamulehti kertoi esimerkiksi Perussuomalaisten Terhi Kiemungin ihmetelleen, kuinka keskustassa sijaitsevalle huoltoasemalle käy raitiovaunulinjan saapuessa. 

Kristillisdemokraattien Satu Sipilä oli puolestaan huolissaan itsemurhia tekevistä, raitiovaunun alle hyppäävistä ihmisistä sekä kuuroista, jotka eivät kuule äänettömästi liikkuvaa raitiovaunua.

Kritiikkiä myös Helsingin valtuustoa kohtaan

Myös Helsingin kaupunginvaltuusto on saanut kuulla osansa Guggenheim-aiheen tiimoilta:

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti alkuvuodesta 2010, että kaikissa kaupungin koulussa tarjottaisiin kerran viikossa ainoastaan kasvisruokaa. 

Hyväksytyssä aloitteessa kasvisruokailua perusteltiin muun muassa ilmastosyillä. Osa vastalauseista oli sen sijaan hieman värikkäämpiä.

Kasvisruokapäivää vastaan haranneista esimerkiksi kaupunginvaltuutettu ja lääkäri Ilkka Taipale piti palopuheen, jossa hän argumentoi kasvisruokavalion aiheuttavan nuorten lihavuutta. 

Myöhemmin Youtube-hitiksi noussut ulostulo päättyi erikoiseen muistoon Taipaleen nuoruusvuosilta.

– Vain kerran isäni uhkasi lyödä minua. Hän vaati, että syön ruusukaalia ja otti remmin. Minä sanoin: ”Lyö mies, ja minä teen itsemurhan, minä hyppään ikkunasta.” Äiti itki, isä ei lyönyt. Ruusukaalia ei syöty, eikä syödä vastedeskään. Edes täällä, Taipale julisti.

Vaikka päätös kasvisruokapäivästä saatiin valmiiksi vain kahdessa tunnissa, vääntö jatkui mediassa vielä myöhemminkin.

"Guggenheim on taiteen Nato-optio"

Helsingin kaupunki tiedotti tilanneensa Guggenheim-säätiöltä selvityksen museon perustamisesta ensimmäisen kerran jo vuoden 2011 tammikuussa. 

Hankkeen toteutumisesta on kiistelty siitä lähtien. Keskustelua käydään edelleen.

Twitterissä pitkään jatkunutta dialogia on verrattu esimerkiksi 1990-luvulla alkaneeseen keskusteluun Suomen Nato-jäsenyydestä.

Vaikka Guggenheim-hankkeen lopullinen kohtalo on vielä auki, on selvää, että hankkeesta tullaan repimään huumoria vielä pitkään.


Lue myös:

    Uusimmat