Juha Sipilän tyly kommentti MTV:n haastattelussa herättää ihmetystä – "Vaaleilla valitulta erikoista puhua ministeriydestä ’kansakunnan kusitolppana’"

0:17
"Tehtävät kansakunnan kusitolppana riittävät" – katso videolta Juha Sipilän saapuminen keskustan kokoukseen!

Entinen pääministeri Juha Sipilä nostatti tänään myräkän politiikkaa seuraavien keskuudessa, kun hän kuvaili itselleen mahdollista valtiovarainministerin pestiä ”kansakunnan kusitolpaksi”.

Nykyisin rivikansanedustajana vaikuttava Sipilä antoi lausuntonsa MTV Uutisille ennen keskustan kokousta, jossa valittiin valtiovarainministerin pestistä eronneelle Katri Kulmunille seuraaja. Sipilä ilmoitti, ettei ole käytettävissä ministerintehtävään.

– Kyllä minulle tehtävät kansakunnan kusitolppana riittävät, Sipilä sanoi.

Sanonnan teki tutuksi keskustan entinen kansanedustaja Hannes Manninen, joka totesi politiikan jättäessään, että 41 vuotta julkisena kusitolppana riittää. Manninen toimi kansanedustajana vuosina 1995–2011.

Useat poliitikot ja politiikan kommentaattorit ovat hämmästelleet ministerintehtävää alentavaan sävyyn kuvaillutta lausuntoa. MTV Uutiset koosti Twitteriin tulleita kommentteja alle.

Vihreiden europarlamentaarikko ja entinen ministeri Ville Niinistö oli yksi hämmästelijöistä. Hänen mukaansa työn arvostusta ei lisätä puheella, joka vahvistaa jännitetta päättäjien ja kansan välillä.

– On vaaleilla valitulta erikoista puhua ministeriydestä ”kansakunnan kusitolppana olemisena”.

Osa kommentoijista sanoi asian vielä suorempaan.

Politiikkaan keskittyvän Noin Viikon Uutisten entinen ankkuri, toimittaja ja stand up -koomikko Jukka Lindström tarttui täkyyn ja väänsi aiheesta vitsiä muun muassa Timo Soinin tunnetuksi tekemän hillotolppa-termin avulla.

Osa kommentoijista pohti – aiheellisesti – minkälaisen tervemenoa-toivotuksen viesti antaa valtiovarainmisteriksi kokouksessa valitulle Matti Vanhaselle.

Syytä kusitolppa-kohun syntymiseen löytyy varmasti rumasta kielenkäytöstä. Harvalle tuli yllätyksenä Juha Sipilän vastentahtoisuus ministeripestiin.

Toimet romahduttivat suosion

Politiikan huippupestit ovat alttiita rankallekin kritiikille, mutta Sipilä on saanut sitä osakseen harvinaisen paljon. Muun muassa epäsuositun yhteiskuntasopimuksen runnominen läpi, ja lehdistönvapauskeskustelun sytyttänyt Yleisradio-kohu olivat syinä sille, että Sipilän henkilökohtainen suosio ja keskustapuolueen suosio syöksyivät maanrakoon.

Kuvaavaa on, että koko maan ääniharavaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa noussut Sipilä johdatti keskustan voittoon 21,1 kannatusprosentilla. Neljä vuotta myöhemmin Sipilä erosi 2019 maaliskuussa sote-uudistuksen epäonnistuttua. Seuranneissa vaaleissa keskusta keräsi vain 13.8 prosenttia äänistä.

Moni muistaa kuitenkin Sipilän saavutukset. Työllisyysprosentti nousi luvattuun 72 prosenttiin, ja valtion velkaantuminen tyrehtyi.

On Sipilä henkilökohtaisesti katkera kohteluunsa tai ei, kokouksen ja ministerivalinnan jälkeen Sipilä toivotti julkisesti onnea Vanhaselle pestiin.

Päivitys kello 14.51: Juttuun lisätty tieto kusitolppa-sanonnan kuuluisaksi tehneestä keskustapoliitikosta Hannes Mannisesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja