Guggenheim-äänestyksestä tulossa tiukka – "Tulos on yhdestä tai kahdesta äänestä kiinni"

Helsingin kaupunginvaltuustossa äänestetään keskiviikkona linjauksesta Guggenheim-museohankkeeseen. Käytännössä valtuusto ottaa kantaa siihen, hyväksyykö se kaupungin ja Guggenheim Helsingin tukisäätiön välisen sopimuksen.

Kolme suurinta valtuustoryhmää on jakautunut. Kokoomuksen, vihreiden ja SDP:n riveissä löytyy sekä kannattajia että vastustajia.

Helsingin Sanomien viime tiistaina julkistamassa kyselyssä kantansa kertoneita vastustajia oli enemmän kuin kannattajia. Kyselyssä 36 valtuutettua vastusti ja 19 kannatti. Muutamat eivät paljastaneet kantaansa ja toiset halusivat vielä pohtia asiaa.

SDP:n ryhmänjohtaja Osku Pajamäki ennusti, että lopputuloksesta 85 jäsenen valtuustossa tulee varsin tasainen.

– Tulos on yhdestä tai kahdesta äänestä kiinni, Pajamäki sanoi.

Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kanta on ollut Guggenheimia vastaan. Perussuomalaisten valtuustoryhmän hajanaisuus voi kuitenkin tuottaa yllätyksiä, Pajamäki arveli.

Pajamäen arvio on, että valtuustossa sekä kannattajilla että vastustajilla on noin 35 varmaa ääntä. Loput 15 valtuutettua eivät ole vielä tehneet lopullista päätöstä tai voivat muuttaa kantaansa, joko lisätietojen tai kokoustunnelman perusteella. Pajamäki itse lukeutuu vastustajiin.

Viisihenkisen RKP-ryhmän jäsenet kertoivat mielipidekirjoituksessa Hufvudstadsbladetissa sunnuntaina, että ryhmän valtuutetuista kolme vastustaa ja kaksi kannattaa sopimusta.

Ylimääräinen epävarmuustekijä on se, ketkä lopulta saapuvat paikalle. Varavaltuutetut saattavat olla eri linjalla kuin varsinaiset edustajat.

Pysyvätkö rivit?

Toinen tarkkailija arveli, että ratkaisijan rooli jää lopulta suurimmalle ryhmälle eli kokoomukselle. Jos kokoomus saa rivinsä koottua hankkeen taakse, voi Guggenheim-sopimus tulla täpärästi hyväksytyksi. Jos taas kokoomuksen 21 valtuutetun ryhmästä kovin moni äänestää vastaan, on Guggenheimin tie nousemassa Helsingissä pystyyn.

Helsingin Sanomien kyselyssä neljä kokoomusvaltuutettua oli hanketta vastaan ja kymmenkunta ilmoitti, ettei vielä tiedä tai halua kertoa kantaansa.

Kokoomuksen valtuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Juha Hakola oli museohankkeen puolesta varovaisen toiveikas ja ennakoi, että hanke menee niukasti läpi. Hän ennakoi, että kokoomuslaiset ovat voittopuolisesti Guggenheimin puolella.

– Uskon, että meillä on muutama vastustaja. Kolme tai neljä maksimissaan, Hakola sanoi.

Vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs ei ryhtynyt ennustamaan muiden ryhmien äänestyskäyttäytymistä tai lopputulosta. Kivekäs on vastustaja, mutta ryhmässä löytyy myös kannatusta.

– Vihreillä on molempia kantoja, useita kummallakin puolella, hän totesi.

Guggenheim tarjoaa erilaisen kokemuksen –"Kävijät altistuvat asioille, joita eivät tiedä haluavansa" 3:15

Guggenheimilla positiivisia vaikutuksia –"Kakku kasvaa kaikille" 12:48

Guggenheimin-hanke etenee –"Hallittu riski" 2:19

Lue myös:

    Uusimmat