Guardian: Sars-paljastuksen aikanaan tehnyt iäkäs kiinalaislääkäri ollut kotiarestissa viime vuodesta – "Hän ei voi hyvin"

1:49

Kiinan hallinnon peittely-yritykset sars-epidemiasta paljastanut armeijan entinen lääkäri on ollut kotiarestissa viime vuodesta lähtien, kertoo brittilehti The Guardian. Jiang Yanyong oli vaatinut kommunistista puoluetta myöntämään virheensä Tiananmenin verilöylyssä vuonna 1989.

Guardian on haastatellut Yanyongin ystäviä ja läheisiä. Heidän mukaansa lääkäri oli sairaalassa hoidettavana keuhkokuumeen vuoksi viime keväänä, ja sen jälkeen kotiinsa suljetun 88-vuotiaan entisen kirurgin liikkumista ja yhteyksiä ulkomaailmaan on rajoitettu.

– Hänen terveytensä ja henkinen tilansa eivät ole nyt hyviä. Hän ei voi hyvin, sanoi lääkärin vaimo Hua Zhongwei.

Vaati puoluetta tilille Tiananmenin tapahtumista

Syynä kotiarestille on se, että Yanyong oli vaatinut kommunistista puoluetta arvioimaan uudelleen toimintaansa Tiananmenin tapahtumista. Kiina tukahdutti demokratiaa vaatineet mielenosoitukset verisesti Taivaallisen rauhan aukiolla kesällä 1989.

– Puolueen pitää itse ratkaista tekemänsä virheet. Mitä nopeammin se tehdään, sen parempi Yanyong kirjoitti vuonna 2004.

– Potilaan terveyden ja hengen suojeleminen on lääkärille kaikkein tärkeintä ja se edellyttää totuuden kertomista. Minulla on kokemusta monista poliittisista liikkeistä 50 vuoden aikana, ja tiedän hyvin, että valehteleminen on helppoa. Siksi jaksan vaatia, että valehtelu ei käy, hän sanoi puolestaan haastattelussa vuonna 2013.

Yanyong nousi Kiinassa sankariksi vuonna 2003 paljastaessaan, miten rajusti hallinto vääristeli pääkaupunki Pekingin sotilassairaalan tartuntatilastoja sars-epidemian aikana. Tämän jälkeen viranomaiset joutuivat myöntämään epidemian vakavuuden. Lääkärin kannanotot Tiananmenista johtivat kuitenkin siihen, että hänet lähetettiin "uudelleenkoulutukseen".

Hänen tilanteensa on noussut esiin varsinkin sen vuoksi, että uudesta koronaviruksesta ensimmäisenä varoittanut toinen kiinalainen lääkäri Li Wenliang kuoli virustautiin viime viikolla. Li oli joutunut Kiinan viranomaisten hampaisiin kirjoitettuaan taudin vakavuudesta kiinalaisessa viestipalvelussa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja