Grillikausi on avattu! Harri Syrjänen ja Kari Aihinen kertovat omat vinkkinsä

Saaristoruokaa -ohjelman Harri Syrjänen ja Kaappaus keittiössä -ohjelman Kari Aihinen kertovat grillausvinkkinsä kotikokeille.

Grillaaminen on suomalaisten mieleen. Keväällä onkin sopiva aika päivittää grillaustottumukset ajan tasalle. Pienellä vaivalla kotipihan grillillä voi saada aikaan mitä ihanimpia ruokalajeja. Raaka-aine on kaikki kaikessa grillatessa. Kaappaus keittiössä -ohjelmasta tuttu Kari Aihinen ja Saaristoruokaa kokkaava Harri Syrjänen neuvovat molemmat kiinnittämään huomiota lihan osaan ja laatuun kaupassa.

– Tänä kesänä kannattaa ostaa lihan osia, jotka haudutetaan ensin, ja sitten grillataan. Marinoidut vihannekset toimivat hyvin lihan kanssa, neuvoo Syrjänen.

– Hyvä raaka-aine on kaikki kaikessa grillatessa. Hyvä raaka-aine antaa paljon anteeksi kokemattomallekin kokille, Aihinen sanoo.

Grillilihalle voi riittää pippuri ja suola

Grillilihaa ei tarvitse välttämättä ollenkaan marinoida, jos sen valmistaa oikeaoppisesti ja maustaa hyvin suolalla ja pippurilla.

– Maustamisen voi tehdä erilaisilla kastikkeilla. Kun tekee vahvat ja hyvät kastikesoosit, niin itse lihaa ei tarvitse sen kummemmin maustaa muuten kuin suolalla ja pippurilla, Syrjänen sanoo.

– Hyvä liha ei vaadi kuin ripauksen suolaa ja pippuria. Jos haluat välttämättä marinadia, niin tarjoile se erikseen. Älä lilluta lihaa missään marinadissa. Marinadi palaa grillissä ja lopputulos on, että pääraaka-aine ei maistu miltään, Aihinen vahvistaa.

Grilliruoan lisukkeeksi sopivat mainiosti perinteiset uudet perunat, kasvikset ja raikas salaatti.

Panosta grilliisi yksinkertaisilla ohjeilla

Grillin ei tarvitse olla kaupan kallein ja hienoin yksilö ollakseen toimiva kokkausväline. Toisaalta se kaikkein halvin pallogrillikään ei välttämättä ole järkevin ratkaisu grilliä valitessa.

– Oli ruoanlaittoväline sitten paistinpannu, blenderi tai grilli, niin neuvoni on, että älä osta sitä kaikkein halvinta vaihtoehtoa. Ei sen kyllä kalleinkaan tarvitse olla, sanoo Aihinen.

Aihisen mukaan yksi tärkeimmistä asioista grillaamisessa on grillin huolellinen puhdistaminen. On myös tärkeää, että grillaaja on tottunut juuri omaan grilliinsä ja osaa ottaa grillin ruoanlaitto-ominaisuudet huomioon valmistusprosessissa.

– Ensimmäinen vinkkini grillaukseen on, että pidä se grilli puhtaana. Toinen on, että tunne grillisi. Samaa grilliä vuosikausia käyttänyt tuntee grillin ominaisuudet aina parhaiten.Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja