"Kolme uutta vastaanottokeskusta joka viikko" – grafiikka: Hurjaa kasvua turvapaikanhakijamäärässä

Syvenevä pakolaiskriisi on kasvattanut turvapaikanhakijoiden määrää räjähdysmäisesti.

Kun viime vuonna turvapaikanhakijoita tuli Suomeen 3600, on tänä vuonna hakijoita tullut jo yli 6800. Pelkästään viime viikolla hakijoita oli 854 – sitä edellisellä viikolla 674. Alaikäisten määrä on tulijoista alle 10 prosenttia.

Pakolaisaalto on yltynyt etenkin kesällä. Vuoden alusta toukokuun puoleen väliin turvapaikanhakijoiden viikottainen määrä pysyi alle sadassa.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio arvioi eilen Kymmenen uutisissa, että uusia vastaanottokeskuksia tarvitaan nykyisellä vauhdilla kolme joka viikko.

– Hakijamäärä on niin korkealla ja vauhti on niin kova. Turussa avattiin eilen telttakylä, tämä on hyvin poikkeuksellista, tämä meno jatkuu, jos päätöksiä ei tehdä nopeasti, Vuorio kertoi.

Katso oheinen haastattelu kokonaan tästä.

Viime viikolla turvapaikkaa haki eniten irakilaisia (612). Viikolla 34 vastaava luku oli 432 ja sitä edellisellä 371. Seuraavaksi suurimmat hakijaryhmät viime viikolla olivat somalialaiset (101 hakijaa), afgaanit (54 hakijaa) ja albaanit (20 hakijaa). Vain albanialaisissa on laskua aiempaan.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvioi aiemmin STT:lle, että virasto ehtii käsitellä tänä vuonna yhteensä noin 4 500 hakemusta. Suomeen odotetaan tänä vuonna jopa 15 000:ta turvapaikanhakijaa.  Maahanmuuttoviraston viranomaisten varautumissuunnitelmissa on nostettu esille jopa 30 000 hakijaa vuodessa, mutta se ei ole tämän vuoden arvio.

Katso oheisesta kartasta, miten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset jakautuvat Suomessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja