Google aikoo poistaa käyttäjien sijaintitiedoista käynnit aborttiklinikoilla

Mitä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kansanedustajat ajattelevat Yhdysvaltain aborttioikeuden kumoamisesta? 2:57
Katso myös: Mitä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kansanedustajat ajattelevat Yhdysvaltain aborttioikeuden kumoamisesta?

Teknologiayhtiö Google aikoo poistaa käyttäjien sijaintitiedoista käynnit aborttiklinikoilla, lähisuhdeväkivallan uhrien suojissa tai muissa kohteissa, joissa vaalitaan yksityisyyttä.

Yhtiö kertoi asiasta viikko sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla. Päätöksen seurauksena osavaltiot saavat päättää aborttilainsäädännöstään itse.

Google ei aio myöskään säilyttää sijaintitietoja muun muassa käynneistä hedelmöitysklinikoilla, laihdutusklinikoilla tai riippuvuuksien hoitoon tarkoitetuissa laitoksissa.

Blogipostauksessa yhtiön edustaja kertoi, että sijaintitiedot poistetaan pian visiitin jälkeen, jos järjestelmät havaitsevat käyttäjän käyneen edellä mainittujen kaltaisissa kohteissa.

Aktivistit ja poliitikot ovat vaatineet teknologiajättejä rajoittamaan keräämänsä tiedon määrää. Lainvalvontaviranomaisten on pelätty voivan käyttää kerättyä tietoa muun muassa aborttiin liittyvissä tutkinnoissa ja mahdollisissa oikeudenkäynneissä.

Google sanoo pyrkineensä jo pitkään edistämään Yhdysvaltain laajuista yksityisyyslakia ja alleviivaa ryhtyneensä toimiin ennen mahdollisen lain voimaantuloa.

New York pönkittää aborttioikeutta

Yhdysvalloissa konservatiivienemmistöinen korkein oikeus on antanut viime aikoina aborttipäätöksen lisäksi myös muita kiisteltyjä päätöksiä. Viikko sitten korkein oikeus esimerkiksi linjasi maan perustuslain takaavan oikeuden kantaa asetta kodin ulkopuolella.

Päätös kumosi New Yorkin osavaltion lain, joka rajoittaa julkista aseiden kantoa.

Tällä viikolla tuomioistuin puolestaan rajoitti maan ympäristönsuojeluviraston (EPA) kykyä torjua ilmastonmuutosta.

New York on lähtenyt taistelemaan korkeimman oikeuden päätöksiä vastaan. Osavaltion kerrotaan olevan nyt lisäämässä perustuslakiinsa aborttioikeuden sekä oikeuden päästä käsiksi ehkäisytarvikkeisiin.

Osavaltion laki sallii jo nykyisellään abortit, joten laki tarjoaisi vain lisäkerroksen oikeudellista suojaa toimenpiteelle.

Aseiden osalta osavaltion lainsäädäntöelin puolestaan hyväksyi uuden lain, joka asettaa merkittäviä rajoituksia käsiaseiden kantamiselle.

Lue myös:

    Uusimmat