Mainos

George W. Bush vannoi virkavalan

Yhdysvaltojen uusi presidentti George Bush nuorempi on astunut virkaansa alkuillasta Suomen aikaa.

Bush nuorempi puolisoineen

George W. Bushista tuli tänään USA:n 43. presidentti. Virkaanastujaisten virallinen osa alkoi Washingtonissa kuuden aikaan illalla Suomen aikaa. Virkavalan otti vastaan korkeimman oikeuden tuomari William Rehnquist.

Arvovieraiden joukossa olivat ainakin väistyvä presidentti Bill Clinton sekä hänen edeltäjänsä, tulevan presidentin isä George Bush vanhempi. Virkaanastujaispuheessan hän korosti Amerikan yhtenäisyyttä ja kehotti amerikkalaisia etsimään yhteistä hyvää. Sen sijaan Bush ei maininnut lainkaan katkeraa vaalikamppailuaan demokraattien ehdokasta Al Gorea vastaan.

Virkaanastujaiset ovat saaneet liikkeelle runsaasti mielenosoittajia. Washingtoniin odotetaan suurinta mielenosoittajajoukkoa sitten 1970-luvun ja Vietnamin sodan. Syynä on presidentinvaalien kohuttu kiista ääntenlaskusta. Suomessakin järjestettiin mielenosoitus. Helsingissä osoitettiin mieltä kuolemanrangaistusta vastaan.

Muistoliekki

Mielenosoittajat sytyttivät Yhdysvaltain suurlähetystön edustalla 152 kynttilää, jotka symboloivat Bushin kuvernöörikaudella Texasissa teloitettuja vankeja. Mielenosoittajat pelkäävät, että Bushin presidenttikaudella myös liittovaltio ottaa teloitukset käyttöön.

Rauhallisesti sujuneen mielenosoituksen järjesti Amnesty Internationalin Suomen-osasto.

Clinton lopettaa rauhanterveisiin

Bill Clinton on puolestaan viimeisenä virkapäivänään yrittänyt edistää rauhaa niin Lähi-idässä kuin Pohjois-Irlannissakin.

Clinton soitti Pohjois-Irlannin katolisen Sinn Fein -puolueen johtajalle Gerry Adamsille ja kannusti tätä jatkamaan työtä rauhan eteen. Clinton puhui myös sekä Israelin virkaa tekevän pääministerin Ehud Barakin että palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa ja kehotti heitä käyttämään hyväkseen kaikki mahdollisuudet rauhan aikaansaamiseksi Lähi-itään.

Molemmat Lähi-idän johtajat antoivat kiitoksen Clintonin ponnisteluista Lähi-idän rauhan eteen.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.