George Floydin surmasta tuomitun ex-poliisin tuomio julistetaan USA:ssa

George Floydin kuolemasta yksi vuosi – onko mikään muuttunut? 8:40
George Floydin kuolemasta tuli kuluneeksi kuukausi sitten vuosi – onko mikään muuttunut?

Mustan George Floydin surmasta tuomittu valkoinen ex-poliisi Derek Chauvin, 45, saa tänään tuomionsa Minneapolisissa Yhdysvalloissa. 

Floyd kuoli pidätystilanteessa Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Valamiehistö totesi kaksi kuukautta sitten Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa. Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. 

Chauvinia odottaa todennäköisesti pitkä vankeusrangaistus. Hän voi saada jopa 30 vuoden tuomion. Chauvinin puolustus voi valittaa tuomiosta. Ex-poliisi on ollut vangittuna siitä asti kun valamiehistö totesi hänet syylliseksi.

Chauvinin mukana pidätystilanteessa olleet kolme muuta entistä poliisia – Tou Thao, Thomas Lane ja J. Alexander Kueng – ovat niin ikään saaneet syytteet Floydin kuolemasta. Heidän oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa elokuussa. Kolmikko odottaa oikeudenkäyntiä vapautettuina takuita vastaan.

Floydin kuolema oli sysäys voimakkaalle rasisminvastaiselle Black Lives Matter -liikehdinnälle, joka on levinnyt Yhdysvalloista myös muualle maailmaan.

Lue myös:

    Uusimmat