Geenitutkija toivoo lisää yksityisiä apurahan antajia alalle – "Osaajien palkkaaminen ei ole halpaa"

Tutkija: Apurahahakemuksia kirjoitellaan yölläkin 7:30

Dosentti ja geenitutkija Henna Tyynismaa uskoo, että yksityiset apurahan antajat ovat vielä harvassa Suomessa.

Tyynismaalle myönnettiin kauneusjätti L'Oréalin toimesta 15 000 euron tunnustusapuraha. Yhtiöllä on yhteistyössä Unescon kanssa Women in Science -säätiö, jonka kautta Tyynismaa sai apurahan.

– Tällaisia yksityisiä rahoittajia ja tunnustusapurahoja tarvittaisiin Suomessa varsinkin tutkijoiden alku-uran vaiheessa enemmänkin, Tyynismaa toteaa Huomenta Suomessa.

Esimerkiksi Tyynismaan tutkimusryhmää rahoittaa pääosin Suomen Akatemia,EU ja yksityiset säätiöt. Yrityksiä kaivattaisiin lisää, kun julkinen rahoitus supistuu. Tyynismaa työskentelee Helsingin yliopiston akatemiatutkimusryhmässä molekyylineurologiaa.

– Uskon, että yritysten osuus tulee lisääntymään kilpailun koventuessa. Tutkijat joutuvat kilpailemaan yleisistä rahoituksista yhä enemmän, joten yksityinen rahoitus on vaihtoehto. Tärkeää on tutkijalle pitää mielessä se puolueettomuus. Yritykset eivät voi ohjailla tutkimusta liikaa, Tyynismaa sanoo.

– Riskit täytyy pitää mielessä yksityisen rahoituksen kanssa. Mielellään se valtion rahoitus olisi merkittävämmässä roolissa tutkimuksen taustalla, hän arvioi.

Mitä sitten tutkijat tekevät apurahoilla? Tyynismaan mukaan apurahoilla palkataan tutkijat tutkimusryhmään.

– Jos haluaa tehdä huippututkimusta, niin se tarkoittaa sitä, että siinä pitää olla monta ihmistä, jolla on osaamista eri alueilta ja sitten yhdessä tehdään sitä tiedettä ja tuotetaan tuloksia. Osaavien ihmisten palkkaaminen ei ole ihan halpaa.

– Pienet apurahat ei tutkimusryhmän palkkaamisen riitä ja lisäksi pitää olla sellaista pitkäjänteistä rahoitusta, jotta pystyt houkuttelemaan sen osaajan ryhmään. En voi sanoa, että tervetuloa kolmeksi kuukaudeksi töihin, vaan mieluummin kolmeksi vuodeksi.

Naistutkijat eivät näy vielä professuureissa

Women in Science -säätiön apuraha on tarkoitettu vain naisille. Tyynismaa muistuttaa, että Suomi on naistutkijoille hyvin tasaarvoinen maa tehdä työtä, mutta sama tilanne ei ole ihan koko maailmassa.

– Kyllä kun Suomen ulkopuolelle naistutkija menee, niin sitä uskottavuutta joutuu hakemaan monella lailla. Mutta jos ajatellaan, että Suomessa puolet väittelevistä on naisia, mutta professoreista vain 25 prosenttia on naisia, niin johonkin ne naiset katoaa täälläkin.

Tyynismaa kertoo Huomenta Suomen haastattelussa myös mihin haluaa itse geenitutkijana ja neurologisten sairauksine tutkijana löytää vastauksia. ja millaista on tutkijan apuraharuljanssi. Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat