Tiesitkö? Tästä syystä jotkut vihaavat light-limujen makua

cola
Makeutusaineet maistuvat ihmisten suussa erilaiselta, koska katkeruuden maistaminen vaihtelee yksilöllisesti. Shutterstock

Jokaisella on ihmisellä on yksilöllinen maku.

Ihmiset maistavat perusmakuihin kuuluvan karvauden yksilöllisesti. Toiset herkemmin kuin toiset.

– Jokaisella meistä on sekä yliherkkiä maistopisteitä että sokeita maistopisteitä. Sokeat maistopisteet näkyvät erityisesti light-limujen kohdalla. Joidenkin suussa makeutusaineet maistuvat todella katkeralta, kun taas toiset eivät huomaa juomassa mitään ihmeellistä, kertoo Sinebrychoffin ruoka- ja juoma-asiantuntija Anikó Lehtinen.

– Olut on toinen yleinen esimerkki. Joillekin oluiden katkero on liikaa jo pienissäkin määrin ja maku tuntuu hyvin hyökkäävältä. Toiset taas voivat juoda miten katkeraa olutta tahansa. Siinä on todella isoja eroja ihmisten välillä, Lehtonen selittää. 

Maistamiseen vaikuttaa moni ulkoinenkin tekijä. Vaikutusta on esimerkiksi sillä, mitä aiemmin päivän aikana on tullut syötyä ja juotua. Yllättävää kyllä, myös levon määrällä on vaikutusta makuaistiin.

– Väsyneenä himoitsemme enemmän makeaa, kun taas pirteänä tekee mieli enemmän happamampia ja tuoreempia makuja.  


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja