Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tästä syystä jotkut vihaavat light-limujen makua

Makeutusaineet maistuvat ihmisten suussa erilaiselta, koska katkeruuden maistaminen vaihtelee yksilöllisesti.
Makeutusaineet maistuvat ihmisten suussa erilaiselta, koska katkeruuden maistaminen vaihtelee yksilöllisesti. Shutterstock
Julkaistu 14.05.2016 14:03

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Jokaisella on ihmisellä on yksilöllinen maku.

Ihmiset maistavat perusmakuihin kuuluvan karvauden yksilöllisesti. Toiset herkemmin kuin toiset.

– Jokaisella meistä on sekä yliherkkiä maistopisteitä että sokeita maistopisteitä. Sokeat maistopisteet näkyvät erityisesti light-limujen kohdalla. Joidenkin suussa makeutusaineet maistuvat todella katkeralta, kun taas toiset eivät huomaa juomassa mitään ihmeellistä, kertoo Sinebrychoffin ruoka- ja juoma-asiantuntija Anikó Lehtinen.

– Olut on toinen yleinen esimerkki. Joillekin oluiden katkero on liikaa jo pienissäkin määrin ja maku tuntuu hyvin hyökkäävältä. Toiset taas voivat juoda miten katkeraa olutta tahansa. Siinä on todella isoja eroja ihmisten välillä, Lehtonen selittää. 

Maistamiseen vaikuttaa moni ulkoinenkin tekijä. Vaikutusta on esimerkiksi sillä, mitä aiemmin päivän aikana on tullut syötyä ja juotua. Yllättävää kyllä, myös levon määrällä on vaikutusta makuaistiin.

– Väsyneenä himoitsemme enemmän makeaa, kun taas pirteänä tekee mieli enemmän happamampia ja tuoreempia makuja.  

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Mitä tilaat baaritiskillä? Selvitys paljasti, mitä IPA-oluen nauttiminen kertoo persoonastasiEthän lisää jääpalaa viskilasiin? Kardinaalimoka voi pilata laatujuomasi maun hetkessä Yksi ainesosa, joka tekee juomasta kuin juomasta paremman makuisen – lisää tätä drinkkeihisi!Yksinkertainen kattilatesti paljastaa karun totuuden virvoitusjuomista – tekeekö mieli cokista?Naisten ja miesten makuaistit eroavat toisistaan – arvaatko kumpi maistaa tarkemmin?Geenit pistävät ihmisen irvistämään puolukalle ja kofeiinille
JuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa