Suomalaisia yhä jumissa Gazassa –"Kertoo siitä, miten herkkä tilanne on"

Rafahin rajanylityspaikka avattiin väliaikaisesti – myös suomalaisia odottaa pääsyä pois Gazasta 2:18
Katso myös: Rafahin rajanylityspaikka avattiin väliaikaisesti marraskuun alussa – myös suomalaisia odottaa pääsyä pois Gazasta

Suomalaisia ei tiettävästi ole päässyt lauantainakaan Gazan kaistalta rajan yli Egyptiin, kertoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner STT:lle.

Tuoreiden tietojen mukaan rajan ylitse ei pääse välttämättä nyt ketään. Vahvistamattoman tiedon mukaan Hamas olisi estänyt rajan ylittävän liikenteen kokonaan osana muita neuvotteluita, Tanner kertoo.

– Tämä kertoo siitä, miten herkkä tilanne on. Järjestelyt voivat muuttua yhtäkkiä, Tanner sanoo.

Brittilehti Independent kertoo, että nimettömän palestiinalaisviranomaisen mukaan ulkomaalaiset eivät saa poistua Gazasta ennen kuin alueen haavoittuneita asukkaita on saatu siirrettyä maan pohjoisosasta eteläosaan.

Alueella oleviin jonkinlainen yhteys

Suomen ulkoministeriön tiedossa on, että Gazassa on jumissa nyt alle 10 suomalaista. Tannerin mukaan ulkoministeriöllä on näihin ihmisiin yhteys.

– Mutta ei täydellinen sellainen, koska yhteydet Gazaan ylipäätään ovat heikot.

Tanner huomauttaa, että alueella saattaa olla jumissa myös suomalaisia, joiden paikalla olosta ulkoministeriö ei tiedä.

– Toivomme, että kaikki, jotka siellä ovat, ilmoittautuvat meille. Koska jos he eivät ilmoittaudu, ei sieltä poiskaan pääse.

Viimeksi kuusi Suomen kansalaista pääsi keskiviikkona ylittämään Gazan rajan Egyptiin. Tiettävästi he ovat toistaiseksi myös viimeisimmät.

Lue myös:

    Uusimmat