Ulkoministeriön tiedossa 12 Gazassa olevaa suomalaista, merkittävä osa lapsia

Rafahin rajanylityspaikka avattiin väliaikaisesti – myös suomalaisia odottaa pääsyä pois Gazasta 2:18
Rafahin rajanylityspaikka avattiin väliaikaisesti – myös suomalaisia odottaa pääsyä pois Gazasta

Ulkoministeriön tiedossa on kaksitoista Gazassa olevaa suomalaista, sanoo konsulipäällikkö Jussi Tanner STT:lle.

Viimeisimmät nimet ovat tulleet ministeriön tietoon tänään aamupäivällä. Alueella voi myös Tannerin mukaan olla vielä yksittäisiä suomalaisia, jotka eivät ole ulkoministeriön tiedossa.

–  Olemme erityisen huolestuneita siitä, että kuten Gazassa ylipäätään, myös näiden suomalaisten joukossa merkittävä osa on pieniä lapsia. Se asettaa meille vielä vakavammat velvoitteet pyrkiä saamaan heidät sieltä pois, Tanner sanoi STT:lle kello viiden jälkeen iltapäivällä.

Israelin pommittamasta Gazasta on tänään tehty ensimmäiset evakuoinnit Egyptiin sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta. Tannerin haastattelun aikaan tiedossa ei ollut, että suomalaisia olisi päässyt poistumaan Gazasta.

Ihmisten mahdollisuuksiin poistua Gazasta vaikuttaa myös se, missä päin aluetta he ovat, Tanner sanoo.

Gazassa oleviin suomalaisiin on pystytty katkonaisista tietoliikenneyhteyksistä huolimatta pitämään jonkin verran yhteyttä.

– Meillä on ollut keskusteluyhteys suomalaisten kanssa varsinkin meidän Ramallahin edustustostamme Länsirannalta, Tanner kertoo.

Ulkoministeriö välittää suomalaisten tiedot viranomaisille

Suomalaisten pääsyä pois Gazasta pyytää ulkoministeriö, joka ensin tarkistaa alueella olevien suomalaisten henkilöllisyyden. Suomalaisten tiedot ilmoitetaan sovitun yhteistyöjärjestelyn mukaan Israelin ja Egyptin viranomaisille sekä YK:lle, Tanner kertoo.

– Edellyttää yhteisymmärrystä sekä Israelin ja Egyptin viranomaisten kanssa että Gazan muiden olennaisten toimijoiden kanssa, että rajan ylitys olisi mahdollinen, Tanner sanoo.

Hamasin hallitseman Gazan rajaviranomaiset ovat julkaisseet tänään listan, jolla on satojen evakuoitavien nimet. Listan mukaan myös kuudelle Suomen kansalaiselle olisi annettu lupa poistua Gazasta rajanylityspaikan kautta.

Tannerin mukaan kyseessä on vuotanut lista, joka ei välttämättä ole enää ajantasainen. Listan sisältöä Tanner ei kommentoi.

– Se on totta, että suomalaiset ovat olleet ensimmäisten joukossa, joille pääsy pois Gazasta on periaatteessa mahdollistettu. Siinä on sitten käytännön haasteita, miten heidät saadaan oikeaan paikkaan ja niin edelleen.

Israel hyökkää - onko kyse sotarikoksista vai puolustautumisesta? 11:35
Israel hyökkää – onko kyse sotarikoksista vai puolustautumisesta?

Lue myös:

    Uusimmat