Mainos

G20 lupaa lisätehoja rajavalvontaan ja tiedustelutiedon vaihtoon

Tiukennuksia rajavalvontaan, tiedustelutiedon jakamista ja iskuja terroristien rahavirtoihin.

Näin lupasivat johtavien talousmaiden G20-ryhmän huippukokoukseen osallistuneet valtionpäämiehet Turkissa maanantaina.  

Ranskan terrori-iskujen takia huippukokouksen pääpaino oli talouskysymysten sijasta terrorismin vastaisessa taistelussa, Syyrian sodassa ja äärijärjestö Isisissä.

Terrorismin vastaista taistelua jarruttaa edelleen erimielisyys Syyriasta ja maan presidentin Bashar al-Assadin tulevaisuudesta. Britannian pääministeri David Cameron sanoi, että näkemykset olisivat kuitenkin lähentymässä.

– Emme peittele sitä, että meillä on isoja näkemyseroja, vaan keskustelemme niistä. On tärkeää, että käymme tällaisissa tapahtumissa kunnon keskustelua, Cameron kertoi tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Kokouksen julkilausumassa varoitettiin liittämästä terrorismia mihinkään uskontoon, kansallisuuteen tai etniseen ryhmään.

Useita iskuja estetty

Britanniassa turvallisuusviranomaiset ovat estäneet arviolta seitsemän terrori-iskua sitten kesäkuun, sanoi maan pääministeri David Cameron. Hän kommentoi asiaa BBC:n radiohaastattelussa huippukokouksesta.   

Estettyjen iskujen takana on ollut Cameronin mukaan Syyriasta palanneita taistelijoita. Cameronin mukaan Britannia on ollut tietoinen Syyriassa toimivista terroristisoluista, jotka radikalisoivat muissa maissa asuvia ihmisiä ja mahdollisesti lähettävät heitä muihin maihin tekemään iskuja. 

– Tämä on sen tyyppinen asia, mistä meitä on varoitettu.  
Cameron sanoi aikaisemmin maanantaina, että hänen mielestään Britannian pitäisi tehdä iskuja äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa, mutta maan parlamentti täytyy ensin vakuuttaa asiasta.  

Kaksipäiväiseen kokoukseen osallistuivat myös muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping. Ranskan presidentti Francois Hollande perui matkansa Turkkiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.