Mainos

12 000 poliisia turvaa maailman johtajia G20-kokouksessa – itsemurhaisku Turkin rajalla

Turkin Antalyassa turvatoimet oli viritetty äärimmilleen, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapui paikalle osallistuakseen johtavien talousmaiden G20-ryhmän kokoukseen.

Tunnetussa lomakohteessa on 12 000 poliisia turvaamassa Obaman ja muiden mahtimaiden johtajien turvallisuutta.  

Obaman ohella kokoukseen osallistuvat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Kiinan presidentti Xi Jinping. Ranskan presidentti Francois Hollande on perunut matkansa Turkkiin, mutta Ranskaa edustavat maan ulkoministeri ja valtiovarainministeri.  

Kokouksen odotetaan keskittyvän terrorismin vastaiseen taisteluun Pariisin terrori-iskujen takia. Valtiojohtajat ovat tuominneet jyrkästi Pariisin iskut, joiden tekijäksi on ilmoittautunut äärijärjestö Isis. Yhteisymmärryksen löytäminen muista asioista, kuten Syyrian tilanteesta, on kuitenkin vaikeampaa.  

Kokouksen alla tapahtui itsemurhaisku Kaakkois-Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Sen tekijäksi epäillään ISIS-kytkyistä jihadistia. Poliisi rynnäköi eilen illalla asuntoon, jolloin jihadisti räjäytti itsensä. 

Neljä poliisia loukkantui, yksi vakavasti.

Venäjä aloitti syyskuun lopussa Syyriassa ilmaiskut, jotka Venäjän mukaan on suunnattu Isisiä vastaan. Länsimaat ovat syyttäneet Venäjää Syyrian presidentin Bashar al-Assadin aseman pönkittämisestä. Myös G20-kokouksen isäntämaa Turkki vastustaa Venäjän pommituksia kiivaasti. 

Obama ja Putin eivät ole tavanneet sen jälkeen, kun Venäjä aloitti ilmaiskut. Valkoisen talon mukaan on mahdollista, että presidenteillä on epävirallinen tapaaminen kokouksen yhteydessä.  

Yhdysvallat on myös ilmoittanut, että Obama tapaa kokouksen yhteydessä kahdenkeskisesti ainakin Saudi-Arabian kuninkaan Salmanin. Saudi-Arabia on mukana Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa, joka pommittaa Isisiä Syyriassa.

Liittouma aloitti omat pommituksensa viime vuonna.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.