Fysioterapeutti: Päänsärky voi johtua jalkaterän väärästä asennosta

21:22

Studio55.fi-lähetyksessä paneuduttiin jalkaterän ongelmiin. Fysioterapeutit kertoivat, että jalkaterän väärä asento heijastuu koko kehoon.

– Jalkaterässä on 28 luuta, 55 niveltä, 31 lihasta ja 107 nivelsidettä ja jännettä. Mikä tahansa niistä voi oireilla ja kipuilla ja aiheuttaa isonkin vaurion, fysioterapeutti Atte Kärnä kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Jos jalkaterä esimerkiksi kääntyy liikaa sisäänpäin, se kääntää myös säären, polven ja lonkan ja vaikuttaa lantion kautta selkään asti. Tällöin puhutaan ylipronaatiosta. Supinaatiossa jalkaterä kääntyy päinvastoin hieman ulospäin, jolloin jalan normaali iskunvaimennusmekanismi ei toimi, vaan alustaan tuleva jalka tärähtää. Jossakin vaiheessa jalkaterän pieniin luihin ja selänkin alueelle voi tulla jopa rasitusmurtumia.

– Ne ongelmat eivät ala yhtäkkiä, vaan taustalla on aina pitkäaikainen vääränlainen rasitus. Pehmytosakudokset ja nivelpinnat kestävät rasitusta tiettyyn rajaan asti, sitten tulee kudosvaurio, tulehdus ja kipu, fysioterapeutti Erkki Hakkala sanoi lähetyksessä.

– Jopa päänsäryt voivat johtua siitä, että jalka ei pelitä oikein, Kärnä totesi.

Mitkä ovat yleisimpiä jalkaterän ongelmia? Miten syntyy plantaarifaskiitti, vaivaisenluu tai juoksijan polvi? Entä miten ongelmia voi ennaltaehkäistä? Katso video ylhäältä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja