Fysioterapeutti: Näin usein korkokenkiä voi käyttää ongelmitta

Fysioterapeutti Hannu Puolakanaholla on naisille napakka neuvo. Korkokenkiä saa käyttää vain kaksi kertaa viikossa, ellei kaipaa ongelmia itselleen.

Fysioterapeutti Hannu Puolakanahon vastaanotolle Askelklinikalle saapuu paljon naisia, jotka ovat vahingoittaneet terveyttään kävelemällä liikaa korkokengillä. Uusimpien tutkimusten mukaan ongelmia voi aiheutua, jos korkokenkiä käyttää yli kaksi kertaa viikossa.

Korkokengät pakottavat jalan jatkuvaan jännitystilaan. Korkeat korot ylirasittavat pohkeita ja lihasväsymyksestä ja -kuormituksesta johtuvat vammat ovat yleisiä. Jalkalihakset voivat vaurioitua pysyvästi, jos varpaat ovat jatkuvasti taitoksissa.

Puolakanaho muistuttaa, että korkokengät aiheuttavat jaloissa vaurioita, vaikka kävelisi välillä myös tasapohjaisilla kengillä.

– Vaurioita voi tulla lyhyessäkin ajassa. Korkokengät kuuluvat vain juhlatilanteisiin.

Korkokengillä kopistelu ei tuota ongelmia vain jalkalihaksille. Vaivat ovat lukuisia: lannenotko suurenee ja lantio kallistuu eteenpäin, akillesjänne lyhenee ja päkiä levenee sekä kuormittuu. Lisäksi korkokengät voivat aiheuttaa kovettumia, känsiä ja hiertymiä, kynsien paksuuntumista ja jopa hermopinnettä, jalkapohjan jännekalvon rappeumaa ja nilkkavaivoja.

– Korkokengät voivat pahentaa myös rakenteellisia vaivoja, kuten vaivasenluuongelmia, Puolankanaho sanoo.

Fysioterapia auttaa ongelmissa

Jatkuva jännitys aiheuttaa jalkalihaksiin kiinnikkeitä, joita voi hoitaa fysioterapiassa. Usein avuksi otetaan LPG-laite, jossa kudoksia muokataan motorisoitujen rullien ja alipaineen avulla.

– Kiinnikkeitä voidaan käsitellä myös raudoilla, Puolankanaho sanoo.

Pahimmillaan korkokengät surkastuttavat jalkaterän pieniä lihaksia, jolloin erilaiset harjoitukset tulevat tarpeen. Myös nilkkoja vahvistetaan fysioterapeutin laatimalla treeniohjelmalla.

– Virheasentoja voidaan korjata myös ortopedisillä pohjallisilla, Puolankanaho kertoo.

Lue myös:

Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja