Neuvokas 3-vuotias osasi toimia tiukassa paikassa: Dilara pelasti isoäitinsä hengen Vantaalla – "Ilman soittoa emme olisi saaneet apua tarpeeksi nopeasti"

Neuvokas 3-vuotias osasi toimia tiukassa paikassa: Dilara pelasti isoäitinsä hengen Vantaalla –"Ilman soittoa emme olisi saaneet apua tarpeeksi nopeasti" 0:24
Koko perhe on ollut yllättynyt siitä, kuinka neuvokas Dilara on tilanteessa ollut.

3-vuotias vantaalainen Dilara toimi neuvokkaasti ja pelasti sairauskohtauksen saaneen isoäitinsä hengen soittamalla paikalle apua.

Maaliskuun 2. päivänä isoäiti oli tullut hoitamaan 3-vuotiasta Dilaraa, kun lapsen vanhemmat olivat töissä. Kaikki sujui hyvin, kunnes yllättäen isoäiti oli saanut sairauskohtauksen.

– Tyttö hätääntyi, koska ei ymmärtänyt, miksi muori makaa ja ei vastaa. Tyttö osasi kuitenkin ottaa muorin puhelimen ja soittaa siitä, kertoo Dilaran äiti Erja Gerkin.

Dilara olikin oppinut, että painamalla vihreää luurin kuvaa pystyi puhelimella soittamaan. Puheluun vastasi Dilaran isosisko.

– Hän sanoi siskolle, että tule äkkiä kotiin, aja tosi lujaa, kuvailee Gerkin tilannetta.

Ambulanssilla sairaalaan

Gerkin sai pian puhelun vanhemmalta tyttäreltään, joka kertoi huolestuttavasta puhelustaan Dilaran kanssa. Gerkin ymmärsi, että kotona oli todennäköisesti hätä.

– Soitin kotiin äitini puhelimeen. Dilara vastasi ja hän oli todella paniikissa. Hän ei osannut selvästi sanoa, mitä oli tapahtunut, mutta käski meidän tulla äkkiä kotiin ja ajaa lujaa.

Gerkin päätti lähteä ripeästi töistä kohti kotia. Hän pyysi Dilaraa vielä antamaan puhelimen isoäidilleen. Puhelimesta kuului kuitenkin vain korinaa.

– Ymmärsin, että nyt siellä on sairauskohtaus menossa. Soitin hätäkeskukseen.

"Äiti ei olisi selvinnyt tästä infarktista"

Gerkin saapui paikalle ambulanssin kanssa lähes samaan aikaan.

Tilanne oli hyvin vakava, sillä isoäidillä todettiin aivoinfarkti. Hänet kuljetettiin kiireellisesti sairaalaan.

– Ilman Dilaran soittoa emme olisi saaneet apua tarpeeksi nopeasti. Äiti ei olisi selvinnyt tästä infarktista. Hän oli aika kriittisessä tilassa Meilahdessakin, Gerkin toteaa.

Isoäiti selviytyi aivoinfarktista ja voi tänä päivänä lähes normaalisti. Gerkin kertoo, että he ovat olleet yllättyneitä siitä, kuinka neuvokas Dilara oli ollut tilanteessa.

– Äitini on itku silmässä kiitellyt pientä, että pelastit muorin.

Palkinto neuvokkaasta toiminnasta

Dilaran urhea teko palkittiin Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella maanantaina. Tyttö sai urheuspalkintona leikkiambulanssin, josta lapsi ilahtui kovasti. Lisäksi lapsi sai tutustua ambulanssiin ja paloautoon.

Turvallisuusviestinnän päällikkö Terhi Karhuniemi kertoo, että Dilara osasi toimia erittäin hienosti vaikeassa tilanteessa.

– Ei ole kantautunut korviini aiemmin tällaista tarinaa 3-vuotiaasta.

– Tässä korostuu, kuinka tärkeää on opettaa jo pienille lapsille, miten apua hälytetään, Karhuniemi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat