Mika heräsi mökillä avunhuutoihin ja lähti veneellä järvelle – "Onneksi en ollut totellut koronaohjeistusta kotiin jäämisestä"

0:30

Mika Lehdon kansalaistottelemattomuus oli osa tapahtumaketjussa, jossa ihmisen henki pelastui. Uusimaalainen Lehto oli lähtenyt mökille koronarajoituksista huolimatta. Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi hänet pelastuslaitoksen toiseksi korkeimmalla huomionosoituksella, religraafilla.

Mika Lehto oli yksin mökillään Sysmässä tämän kuun alkupuolella, kun hän heräsi aamulla avunhuutoihin. Lehto kertoo Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen tiedotteessa, että hänen oli aluksi vaikea hahmottaa, tulevatko huudot mantereelta, lähellä olevasta saaresta vai järveltä. 

– Aurinko paistoi matalalta, ja järvelle oli vaikea nähdä. Lähdin soutamaan ja huutelemalla etsimään avunhuutajaa.

Jonkin ajan kuluttua Lehto näki vedessä miehen, joka oli takertunut uponneen veneen keulaan. Mies oli ilmeisesti ollut kokemassa verkkoja. Lehto laittoi oman veneensä keulasta roikkuvan köyden miehen kainalon alle. Toisella kädellä mies tarrasi Lehdon veneen reunasta kiinni.

Pelastuslaitos kiittelee Lehtoa erityisesti siitä, ettei hän yrittänyt kiskoa miestä veneeseen.

– Veden varassa olevan auttaminen veneeseen on vaikeaa ja on riski, että auttaja itsekin putoaa veteen. Lehto toimikin järkevästi hinatessaan pelastettavaa kohti rantaa, tiedotteessa sanotaan.

"Kaveri tsemppasi hyvin"

Lehto kertoo muutaman sadan metrin matkan tuntuneen siinä hetkessä todella pitkältä.

– Kaveri tsemppasi hyvin. Jokainen voi kuvitella itsensä tilanteeseen, jossa pelkää kuolevansa, Lehto sanoo.

Rannassa Mika Lehto auttoi märät vaatteet pelastettavan päältä ja lähti soittamaan apua lähimökistä. Pelastettava pääsi pian lämmittelemään paikalle sattuneeseen kuorma-autoon.

Veneeseen hyvä varata jotakin kelluvaa

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomies Teemu Valkonen oli työvorossa paikalle tulleessa ambulanssissa. Hänen mukaansa järvivesi oli 5−7 asteista. Veneestä pudonneen arvellaan olleen kylmässä vedessä vähintään puolisen tuntia. Kehon lämpö oli laskenut jo hypotermian puolelle, ja hän oli sekava.

– Seuraava hypotermian vaihe olisi ollut tajuttomuus, Valkonen kertoo.

Matkalla keskussairaalaan potilaan ruumiinlämpö saatiin nousemaan niin, että hän pystyi jo puhumaan.

Mika Lehto kertoo kansalaistottelemattomuutensa olleen osasyy onnellisessa tapahtumaketjussa, joka johti ihmishengen pelastamiseen. Koronaviruksen vuoksi Uudellamaalla asuvien mökille menoa ei tuolloin suositeltu.

– Onneksi en noudattanut ohjeistusta ja satuin olemaan mökillä. Ja onneksi heräsin, Lehto sanoo.

Pelastuslaitos muistuttaa, että kaikilla on onnettomuustilanteissa velvollisuus auttaa. Pelastuslaitos kehottaa myös varaamaan mökkirantaan ja veneeseen köysi ja jokin kelluva esine, kuten ämpäri, pelastusliivit tai -rengas.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja