Fortum kertoo tarjonneensa Meri-Porin voimalaa seuraavan tehoreservikauden kilpailutukseen

Energiayhtiö Fortum on tarjonnut Meri-Porin voimalaa seuraavan tehoreservikauden kilpailutukseen, kerrotaan STT:lle Fortumin viestinnästä.

Energiavirasto ei ole vielä tehnyt hankintapäätöstä siitä, mitkä voimalat toimivat tehoreservijärjestelmän kapasiteettina seuraavalla marraskuussa alkavalla jaksolla.

Asiantuntija Henri Hämäläinen kertoo STT:lle, että valinnat on tarkoitus tehdä elokuun loppuun mennessä.

Tarjouskilpailu oli avoinna heinäkuun lopulle saakka.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

5:20
Sähkönhankinta tulee olemaan niukkaa vuodenvaihteessa, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Tehoreservin tarkoituksena on turvata sähkön huoltovarmuutta. Tehoreserviin varatut voimalaitokset varautuvat tuottamaan sähköä, jos markkinaehtoinen sähköntuotanto ei riitä kattamaan kulutusta, kerrotaan Energiaviraston tiedotteessa.

Kesäkuun lopussa päättyneellä jaksolla Meri-Porin kivihiilivoimala oli tehoreservissä.

Edellisen kerran käytettiin yli kymmenen vuotta sitten

Tehoreserviin hankittu kapasiteetti ei osallistu normaalisti sähkömarkkinoille, ja se otetaan käyttöön vasta siinä vaiheessa, kun kaikki markkinaehtoisesti tarjotut resurssit on otettu käyttöön.

Torstaina illalla elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi Iltalehdessä, että korkean sähkön hinnan vuoksi osa tehoreservistä olisi perusteltua ottaa käyttöön.

Lintilän mukaan asiaa käydään läpi ennen elo-syyskuun vaihteessa järjestettävää hallituksen budjettiriihtä.

Meri-Porin voimalaitos oli osa tehoreserviä vuodesta 2017, ja Fortumin verkkosivujen mukaan sen toiminta on mitoitettu ainoastaan lyhytaikaiseen käyttöön. Jos voimala tulee valituksi tehoreserviin, edessä on mittava vuosihuolto.

Tehoreservilaitokset eivät voi osallistua markkinoille tehoreservikauden aikana, mutta sen jälkeen ne voivat vapaasti osallistua markkinoille.

Edellisen kerran tehoreserviä on käytetty Suomessa talvella 2009–2010.

Tehoreservin määräksi marraskuussa alkavalle vuoden jaksolle on päätetty 600 megawattia.

Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja syytti Fortumia voimalan seisottamisesta

Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n (ELFI) toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen syytti Fortumia Iltalehdessä siitä, että se seisottaa Meri-Porin kivihiilivoimalaa pitääkseen sähkön hintaa korkealla.

Jos Meri-Porin voimalaitos tulisi markkinoille, niin se alentaisi merkittävästi sähkön hintaa Suomessa, Kuokkanen arvioi.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi Iltalehdelle, että hän pyytänyt Fortumilta selvitystä asiassa.

Kuokkanen sanoo, että Meri-Porin seisottaminen on Fortumilta tietoinen ratkaisu.

– Ja se ratkaisu on Fortumille taloudellisesti todennäköisesti erittäin kannattava. Ja se on sitten meiltä kaikilta sähkönkäyttäjiltä pois, Kuokkanen epäilee.

Päätöstä ei ole vielä tehty Meri-Porin ottamisesta kaupalliseen käyttöön.

Käyttöönotto vie useita viikkoja, eikä laitoksella tällä hetkellä ole riittävästi henkilöstöä eikä hiiltä pitkäaikaiseen kaupalliseen käyttöön, yhtiö kertoi Iltalehdelle.

Suurin kivihiilivoimala

EU:n energiamarkkinoiden toimintaa koskeva asetus kieltää markkinamanipulaation maakaasun ja sähkön tukkumarkkinoilla. Suomessa markkinavalvonnasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriön alainen Energiavirasto.

Johtava asiantuntija Lasse Pollari Energiaviraston markkinavalvonnasta sanoo Iltalehdessä, että voimalaitoksen pitäminen poissa markkinoilta tilanteessa, jossa voimalaitoksen ajaminen on taloudellisesti kannattavaa, saattaa kertoa markkinamanipulaatiosta.

Hän ei kerro, onko käynnissä Fortumia koskevaa tutkintaa markkinamanipulaatiosta.

Meri-Porin voimalan teho on 565 megawattia, ja se on suurin Suomen kivihiilivoimaloista. Teholtaan laitos ylittää Loviisan ydinvoimalan yhden yksikön tehon.

Uutista päivitetty 11.8. kello 21.15. Lintilän kannanotolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja