Milloin hintojen nousu loppuu? Etlan toimitusjohtaja uskoo, että Euroopassa inflaatio jää Yhdysvaltoja lyhyemmäksi

9:46
Kuinka kauan inflaatio kestää? Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharjun ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta vastaavat

Inflaatio on nostanut muun muassa energian ja ruuan hintoja. Uutisaamu kysyi asiantuntijoilta, miten kauan inflaatio vielä kestää.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan energianhinnan kannattaisi antaa nousta, sillä se ohjaisi ihmisiä vähentämään ja säästämään energiaa.

– Bensa tai sähköveronalennus alentaa tuotteen hintaa, jolloin käyttö ei vähene. Tällöin ei ole suurta kannustina säästää.

Tulonsiirto tai tuloveronalennus olisivat Kangasharjun mukaan keinoja tukea kohdennetusti niitä, joiden lompakko ei kestä hintojen nousua.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukorannan mukaan yleiset verokevennykset kiihdyttävät inflaatiota. Hänen mukaansa kohdennetut toimet, kuten matkakuluvähennykset ovat kustannustehokkaampia ja kohdistuvat niihin, joiden kulut ovat suhteessa nousseet eniten.

Yhdysvalloissa inflaatio hidastui heinäkuussa. Kangasharju uskoo inflaation olevan Euroopassa lyhyempi ilmiö kuin Yhdysvalloissa.

Kangasharjun mukaan Suomessa nähtävä inflaatio koskee enimmäkseen energiaa ja ruokaa. Laaja-alaista, vaarallista pohjainflaatiota on hänen mukaansa paljon vähemmän.

– Ensi vuonna puhutaan ennemminkin kahden tai kolmen prosentin inflaatiosta, jos tänään puhutaan kahdeksasta prosentista.

Myös Kaukorannan mukaan on täysin mahdollista, että inflaatio on vain ohi menevä ilmiö.

Malttia budjettineuvotteluihin

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Hallituksen budjettineuvottelujen lähestyessä Kaukoranta toivoo malttia päätöksiin.

– Yksi toive on, että ei tehdä mitään tilannetta pahentavia toimia, kuten sosiaaliturvan heikennyksiä.

Kangasharju kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston puolittamista. Tämä säästäisi hänen mukaansa 600 miljoonaa euroa vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja