Forbes: Ukraina suunnittelee tuhoavansa Putinille ja Venäjälle korvaamattoman sillan – esittää yhden vaihtoehdon, jolla lähes mahdoton urakka voisi onnistua

Putin avasi Euroopan pisimmän sillan 1:40
Näin uutisoimme sillan avaamisesta toukokuussa 2018.

Kertshinsalmen silta on Venäjän ja Krimin niemimaan välillä.

Ukraina uhkaa tuhota Krimin sillan, kertoo yhdysvaltalainen talouslehti Forbes.

Silta tunnetaan myös nimellä Kertshinsalmen silta. Talouslehden mukaan silta on venäläisille sotajoukoille tärkeä niin sotilaallisesti kuin poliittisestikin.

Junanraiteilla varustettu, yli 18 kilometrin pituinen silta on Venäjän ja Krimin niemimaan välillä. Venäjä siirtää sotakalustoaan Krimin niemimaalle sillan kautta.

Jopa Venäjän presidentti Vladimir Putin ajoi itse rekan sillan yli avausseremoniassa.

Vuonna 2018 avattu Kertshinsalmen silta on Euroopan pisin silta. Forbesin arvion mukaan silta on maksanut yli 3 miljardia dollaria.

Lähes mahdoton urakka

Forbes kirjoittaa, että ”silta on Ukrainalle valtava ja ilmeinen kohde, ja nyt näyttää siltä, että uusi tuomiopäivän kello tikittää sillan tuhoutumiselle”.

Sillan tuhoaminen olisi talouslehden mukaan kuitenkin valtava urakka. Betoni- ja teräsrakenteinen silta vaatisi suoran ohjusiskun.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kertoo Iltalehden haastattelussa olevan samoilla linjoilla.

– Siinä on paljon pengerosuuksia, joita on vaikea tuhota. Mahdolliset iskut pitäisi kohdistaa siltaosuuksiin, joiden korjaaminen on vaikeampaa ja kestäisi pidempään. Lisäksi se on niin hyvin vartioitu, ettei sen läheisyyteen pääsisi edes erikoisjoukkoja hyödyntämällä, Toveri sanoo Iltalehdelle.

Toverin mukaan tykistöohjukset olisivat eräs keino tuhota silta, mutta ukrainalaisten ohjusten tarkkuus tuskin riittäisi siihen tehtävään.

Jos meillä olisi ollut mahdollisuus, olisimme jo tehneet sen, Ukrainan turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksiy Danilov sanoi huhtikuussa ennen Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Danilov lisäsi vielä, että “jos mahdollisuus tulee, niin teemme sen ehdottomasti”.

Forbes arvioi, että Ukrainan olisi vaikeaa iskeä siltaan ilmateitse, mutta esimerkiksi miehittämättömillä robottiveneillä toteutetut iskut voisivat lehden mukaan onnistua.  

Sillan tuhoaminen olisi Venäjälle ja Putinille nöyryyttävä sekä huoltolinjojen kannalta elintärkeä isku, talouslehti kirjoittaa.

Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on sanonut, että hyökkäys sillalle tietäisi ankaraa kostoa.

Katso myös, kuinka Ukraina tuhosi rautatiesillan toukokuussa.

Ukraina julkaisi videon rautatiesillan räjäyttämisestä telamiinoilla Sjeverodonetskissa 2:22
Ukraina julkaisi videon rautatiesillan räjäyttämisestä telamiinoilla Sjeverodonetskissa.

Lue myös:

    Uusimmat