Mainos

Fobbalta vakava varoitus miehille – "Pitäkää pelivehkeet poissa webkameran edestä"

Nettipoliisi Marko Fobba Forss varoittaa Facebookissa miehiä sortumasta ikävään sosiaalisen median ansaan.

Fobba kirjoittaa Facebook-sivuillaan:

– Hei sinä keski-ikäinen ja ehkä hieman nuorempikin mies! Oletko ehkä käynyt salilla, syönyt fiksummin ja kammannut tukan miehekkäästi? Ottanut valokuvan ja vaihtanut "uuden minän" profiilikuvan Facebookiin?

Foban mukaan kenties uudesta profiilikuvasta johtuen mieheen ottaa yhteyttä kaunis parkymppinen nainen.

– Ihmettelet ehkä sitä, miksi tämä kuvankaunis nuori neito ehdottaa lähempää seksuaalista nettikanssakäymistä hetken nettikeskustelun jälkeen, koska et muista niin käyneen villeinä poikamiesvuosinakaan. Ehkä se johtuu siitä, että netissä ollaan rohkeampia? Eikähän tällaista tilaisuutta voi jättää käyttämättä, eihän?

HERÄTYS!

Pitkän kirjoituksen ydinviesti on tässä:

– Vaikka tässä nyt vähän keventäen aloitettiin, niin ihan aikuistenoikeasti pitäkää ne vekottimenne poissa webkameran edestä, jos siellä ei ihan oikeasti ole tapaamanne ja tuttu henkilö. Jos joku nuori neito yrittää saada teitä lyhyen tuttavuuden jälkeen webkameran eteen harrastamaan nettiseksiä, niin 99% varmuudella kyseessä on ns. sextortion tapaus.

Foban mukaan kuvan lähettämisen jälkeen miestä aletaan todennäköisesti kiristämään: Jos mies ei lähetä rahaa, saattaa kuva päätyä kaikkien Facebook-kavereiden nähtäväksi tai esimerkisi Youtubeen.

Foban mukaan tämänkaltaisia ilmoituksia on tullut "kiihtyvään tahtiin", vähintäänkin yksi viikottain. Fobba kirjoittaa, että suurin osa tekijöistä on ulkomailta. 

– Mitä tulee poliisin toimintaohjeisiin sextortion-tapausten osalta, niin ihan ensimmäinen ohje on pitää pelivehkeet poissa webkameran edestä. Toki tutun kumppanin kanssa voi ihan vapaasti iloitella etänäkin, vaikka sekin materiaali voi pahimmassa tapauksessa karata nettiin. Etenkin kun se rakkaus sammuu.

Lopuksi Fobba antaa kuitenkin ohjeet, jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan ja kuva on lähetetty. 

– ÄLÄ LÄHETÄ RAHAA! Ilmoita ylläpidolle valeprofiilista ja blokkaa kaikki kiristäjän käyttämät kanavat. Rikosilmoituksenkin voit tehdä, mutta jos tekijä on kaukaa, niin leivättömän pöydän ääreen emme häntä saa.

Fobba kirjoitta, että osassa tapauksista kiristys on jatkunut niin kauan kuin henkilö maksaa lisää.

– On myös yleistä, että blokkailemalla tekijä siirtyy seuraavaan uhriin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.